Бізнес на селі: свиноферма

Четвер
01.12.2011
Як заробляти на фермерському господарстві
 

Зазвичай прибутковий бізнес асоціюється у нас з мегаполісом, сферою послуг, сегментом HoReCa, металургійними заводами тощо. Але насправді заробляти багато можна не тільки в місті. Село - ідеальне місце для того, щоб одночасно відпочити душею і отримати чималі гроші.

Географія розташування українських свинокомплексів досить неоднорідна. Найбільша їх концентрація спостерігається в трьох областях: Волинській, Тернопільській та Львівській. Тут і рівень продажів вище, і конкуренція є запеклішою. Останнє викликано не тільки великою кількістю свиноферм в регіоні, але і їх близькістю до кордону. «За останні півроку м'ясо, завезене з Польщі та Німеччини, активно витісняє свій український аналог. Польські фермери, вирощуючи свиней, використовують достатньо сильні біодобавки, за рахунок яких тварина замість 6-7 місяців виростає за 4-5, - розповідає власник фермерського господарства «Спадщина» Володимир Сенета. - Вихід м'яса з свиней, завезених з Польщі, також значно вище. Найбільше у тваринному цінується полядвиця і шинка. З свині, вирощеної в Україні, можна отримати в середньому 2,5 кг полядвиця і 7 кг шинки, тоді як показники польської відповідають цифрам 4 і 12».

Чистий прибуток, отриманий від продажу однієї свині, сьогодні становить близько 200 гривень. Ще два роки тому ця цифра сягала 500, але різке підвищення ціни на корм від однієї гривні шістдесяти копійок до майже п'яти гривень за кілограм внесло свої корективи. Тепер на годування тварин йде більша кількість коштів, що змушує фермерів шукати все нові й нові шляхи для економії.

Чистий прибуток, отриманий від продажу однієї свині, сьогодні становить близько 200 гривень

Але, незважаючи на конкуренцію і подорожчання корму, власники свинокомплексів все ж не поспішають відмовлятися від господарства. Нехай прибуток і трохи менше, але все ж він істотний. За грамотного підходу бізнес окупиться вже за два-три роки, а доходи не змусять себе чекати.

Фінансова головоломка
Одна з найбільш відповідальних справ, яка стоїть перед майбутнім фермером - вибір відповідної для свинокомплексу території та облаштування приміщення. Перш за все необхідно вирішити: орендувати землю або купувати її. Для облаштування середньостатистичного свинокомплексу потрібно в середньому 10 гектарів землі. На оренду цієї території ви щорічно будете витрачати близько 70 тис. гривень. Якщо ж придбаєте землю - заплатите всього лише раз, і тільки 120 тис. в національній валюті. Побудова хліва може стати чорною дірою для ваших заощаджень. Для цієї споруди необхідно багато металу, який зараз коштує 10-12 гривень за кілограм, в той час як для середньостатистичного хліва його потрібно до 50 тонн. Крім того доведеться витратитися на цемент, цеглу, встановлення вентиляції, покриття і проведення каналізації. Будівля свинокомплексу може обійтися в 20-30 мільйонів гривень. Однак і тут є ефективний спосіб не переплачувати і прискорити прихід того дня, коли ви прокинетеся повноцінним власником свиноферми. Хороше приміщення радянського зразку сьогодні можна купити навіть за 2-3 млн гривень. Все, що потрібно згодом - трохи техніки, і свині готові до переїзду в новий будинок. Це, до речі, найбільш поширений варіант серед тих, хто займається свинячим бізнесом.

Свині працюють на вас
Щоб бізнес добре пішов, а доходи збільшувалися в геометричній прогресії, необхідно знати, яку породу тварин вибирати. На роль свиноматки найкраще підходить польська висловуха і ландрас. Ці свині можуть привести на світ відразу 15-16 поросят, а головне - виховати всіх до одного! Коли настане черга купувати кабанів, радимо зупинитися на таких породах як геншір, дюрок, петрен, ландрас, польська висловуха і велика біла. Щоб потомство було кращим, породи варто змішувати. Купуючи свинок, потрібно враховувати кількість свиноматок. На одного кабана їх повинно припадати не більше п'ятдесяти. Скільки тварин обох статей купувати - вирішувати вам. Все залежить від кількості хлівів та їх розмірів, а також - від ваших амбіцій. «Коли ми 5 років тому починали, у нас було 90 свиноматок та 3 кабана. За цей час кількість поголів'я зросло до 4, 5 тис., з яких 600 складають свиноматки», - ділиться досвідом власник ФГ «Спадщина» Володимир Сенета.

Географія розташування українських свинокомплексів досить неоднорідна. Найбільша їх концентрація спостерігається в трьох областях: Волинській, Тернопільській та Львівській

Якщо ви вирішите придбати вже існуючий свинокомплекс, у вас виникне питання: брати його разом зі свинями чи завозити абсолютно нове поголів'я. Більшість підприємців обирає другий варіант, щоб знати напевно, в якому стані тварина і які прибутки а також в які терміни варто очікувати. Однак купити ферму разом зі свинями набагато дешевше. При купівлі оптом (ферма плюс свині) середня ціна свині складе всього 12 гривень за кілограм, а однієї свиноматки - 17-22, залежно від того, чи супоросна (вагітна) вона. А от якщо купувати свиноматку окремо, її ціна складе цілих 45 гривень. Тому якщо ви добре знаєте господаря і довіряєте йому, не нехтуйте цим варіантом. За такі малі гроші він також вам буде надзвичайно вдячний, адже щоб повністю зупинити виробництво і вивезти свиней йому доведеться витратити ще не один рік свого життя. Крім того, під час покупки свинок разом з комплексом тварини з першого дня вже працюють на вас. Вам не доведеться ще три місяці чекати потомства, яке потім ще півроку потрібно буде відгодовувати.

Правильно їсти - швидко рости
До годівлі свиней потрібно підійти з великою відповідальністю: чим якісніше тварина харчується, тим швидше вона росте. Щоб вага свині не зупинилася на тридцяти кілограмах, корм повинен бути насиченим всіма необхідними вітамінами і мінералами. Ідеальний раціон для щоденного споживання включає сою, соняшникову макуху, премікс (біодобавки), пшеницю, ячмінь, кукурудзу, крейда і сіль. З'ївши в день 3 кілограми цієї суміші, кожен день тварина набірет у вазі приблизно 1 кілограм 200 грам. Якщо ж забрати сою - не більше півкіло.

Бізнес-план

Сума початкових інвестицій:

  • покупка свиней: свиноматки: 90 × (45 грн/кг × 70 кг) = 283,5 тис. грн кабани: 3 × (90 грн/кг × 60 кг) = 16,2 тис. грн
  • купівля приміщення для свинокомплексу: 3 млн грн
  • млини для кормоцеху: 2 × 48 тис. грн = 96 тис. грн
  • покупка землі: 10 га × 12 тис. грн = 120 тис. грн

Разом: 3515700 грн

Витрати на місяць:

  • комбікорм: 9,5 тис. кг × 4.5 грн/кг × 30 днів =1282500 грн
  • зарплата персоналу (3 ветеринара, 2 свинарки, 1 тракторист, 4 охоронця) = (3 × 2,5 тис.) + (2 × 2 тис.) + 2,5 тис. + (4 × 1,2 тис.) = 18,8 тис. грн

Разом: 1301300 грн

Доходи на місяць: 600 свиней × 110 кг × 21 грн/кг = 1386000 грн

Прибуток перед оподаткуванням:
1386000 грн - 1301300 грн = 84,7 тис. грн

Окупність бізнесу:
3,5157 млн ​​грн : 84,7 тис. грн = 42 місяці = 3,5 року

Представлений розрахунок є лише орієнтовним - для кожного конкретного випадку і умов цифри будуть змінюватись (Ціни взяті за Києвом)


популярне на форумі

Де купити ноубук

Всім привіт! Хочу купити собі ноутбук для роботи, та не можу визначитись. Підкажіть мені, який...

1 коментар
остання 08.10.2022
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

URGENT LOAN IS AVAILABLE NOW TODAY I GOT MY DESIRED LOAN AMOUNT $760K FROM A RELIABLE,TRUSTED AND REGISTERED PRIVATE LOAN COMPANY LAST...

2 коментар
остання 10.05.2022
первый бизнес

Шановний Сергій! Франшиза клінінгової компанії СуперКлін.Старт бізнесу всього 21...

5 коментар
остання 10.10.2020
Франчайзинг СуперКлин

Франшиза клінінгової компанії СуперКлін - це готовий бізнес за 21 день Формат Light та Формат...

1 коментар
остання 10.10.2020
What area unit the characteristics of a decent paragraph?

A paragraph may be a assortment of sentences that all relate to 1 main plan or topic. Effective paragraphs have four main characteristics: a subject sentence, unity, coherence,...

1 коментар
остання 10.01.2019
Як знайти бізнес-ідею для себе

Текст ні про що! Якби ціллю автора було не налити води (потрібної кількості символів), то було б...

1 коментар
остання 06.12.2018
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

Имя кредитора: г-н Пол Уильям. Lender E-mail: paul_william_loanhouse@hotmail.com Мы предлагаем частные, коммерческие...

2 коментар
остання 02.04.2018
METRO: франчайзинг в Україні

Ребята! кто-то получил разъяснения или инфу по metro

5 коментар
остання 19.01.2017