Як відкрити кролячу ферму. Бізнес-план.

П'ятниця
25.07.2014
Від хобі до бізнесу, або плоди кролівництва
 

Україна - аграрна країна, і будь-яка галузь тваринництва має гарний потенціал. Кролівництво було популярним у нас кілька десятиліть тому, і сьогодні, після певного занепаду, воно починає відновлюватися.

Як показує досвід інших країн, кролівництво - цікаве, прибуткове, швидко окуповується. Це ббезвідходне виробництво: у справу йде все: і м'ясо, і шкурка. Позитивним моментом є те, що в Україні спостерігається чітка тенденція на заміщення безпородних кроликів високопородними. Зростає якість м'яса і шкурок, підвищується ефективність.

Прорив у ветеринарії
Українські кролівники взяли до уваги, що фінансові витрати на сучасну вакцину повертаються сторицею і позбавляють кролівника від традиційних ризиків. Поспілкувавшись з власниками кролячих ферм, ми прийшли до висновку, що основною проблемою проектів Startup у кролівництві є не економічна чи фінансова, а психологічна проблема.
 Підприємці-початківці думають, що промислове розведення кроликів - справа дуже ризикована, зокрема, через часті хвороб цих тварин. Але важливо відзначити, що протягом останніх 10 років мікробіологами та ветеринарними фармацевтами проведений реальний прорив у профілактиці захворювань тварин. Зараз на ринку України є до десятка вакцин різних виробників, які можуть ефективно протидіяти захворюванням.

Рентабельний бізнес
При наявності можливості забезпечити здоров'я поголів'ю, кролівництво - один з найбільш рентабельних видів фермерського господарства. Ніякий інший вид сільськогосподарських тварин не може зрівнятися з кроликами за швидкістю зростання. Кроленята при народженні важать всього 40-90 р. Але вже до шостого дня їх вага подвоюється, а у віці 1 місяця збільшується в 10-12 разів. Кролики дуже швидко розвиваються. Вже у віці 3,5-4 місяців кролиці досягають статевої зрілості. Кожна з них приносить за окрол 6-9, іноді до 14 кроленят. А за рік від однієї кролиці можна отримати 6-8 і більше окролів. За рік 100% окупність.
Поголів'я кроликів на Україні сьогодні становить приблизно 1,5-2 млн особин. До 98% тварин містяться в індивідуальних підсобних, і 2% - у фермерських господарствах.
Українські кролівники організовуються як в регіональні, так і в загальнореспубліканські об'єднання. Проводяться семінари, науково-практичні конференції. Найчастіше ядром, об'єднуючим навколо себе кролівників в тому чи іншому регіоні, є племінні господарства.

Професіоналізм і любов
Найголовніше при відкритті кролячого господарства - це любов до тварин. Відкрити бізнес з розведення кроликів не так складно, але є труднощі, які необхідно враховувати і з якими доведеться мати справу. Насамперед, важливо правильно підібрати персонал. У цьому бізнесі кадри вирішують багато чого, так як тварини ніжні, чутливі до стресів, хвороб, і непрофесійний підхід може погубити все поголів'я. Кролівництво - дохідна, але найскладніша з усіх галузей тваринництва, і успіх у розведенні кроликів, в значній мірі, залежить від всієї технології, а головне - від професіоналізму кролівника. Хороший кролівник повинен подбати про якість приміщень і кліток для тварин. Також потрібно серйозно підійти до пошуку ветлікаря (проведення вакцинації), підібрати правильне харчування. Потрібно дбати про майбутнє господарства: прибуток пускати на розвиток, використовувати сучасні технології виробництва.
Дмитро Титаренко, директор з розвитку Компанії AgroEx, офіційний представник головного фермерського порталу Fermer.ru: «Спочатку я не ставив завдання побудувати бізнес, а просто розвивав проект без оглядки на фінанси. Хотілося створити щось подібне моделі ІКЕА, коли все зрозуміло і доступно. Почати власний бізнес можна з двох кроликів, як би просто це не звучало. Ці тварини відрізняються дуже високою плодючістю, і, при правильному підході, кролиця може дати 5-6 окролів на рік (це більше 40 кроленят), що після відгодівлі складе близько 100-120 кг м'яса. Однак, домогтися гарних результатів можливо лише при забезпеченні необхідних умов утримання кроликів. Умови утримання є дуже серйозним чинником в отриманні якісної продукції кролівництва».

З якої суми стартувати?
На думку Дмитра Титаренка, мінімально виправданий старт кролячої ферми - $10 000 - це 10 шт. двоярусних мініферм для річної експлуатації з корисною площею по 3 кв.м. «Даної суми достатньо, щоб закупити обладнання для міні-ферми на 16 кролематок. Необхідно враховувати додатковий простір для молодняка і самців-виробників", - вважає Дмитро Титаренко. - Надалі, при нарощуванні ферми, можна повністю відмовитися від самців-виробників і використовувати систему штучного осеменіння, яка, в свою чергу, підвищує ефективність, і знижує похибку в продуктивності всієї ферми. Для дрібних фермерів або тих, хто хоче спробувати себе в цьому бізнесі, старт можливий і з 2-х міні-ферм (на 3 кролематки і самця). Сума старту до $ 2500 (з урахуванням поголів'я). У даному випадку повільніші темпи розвитку, але невеликі вклади і ризики. Подальший розвиток і нарощування бізнесу може проходити без додаткових вкладень за рахунок реінвестування. Темпи розвитку: збільшення продуктивності в 2 рази кожен рік.
Ціна маточного поголів'я
За словами Дмитра Титаренко, в залежності від ринкових цін вартість маточного поголів'я становить до $800 відповідно від обраної породи (16 кролематок). 16 кролематок - та кількість, яка зможе давати щомісячний обсяг м'яса близько 200 кг. Дана продуктивність дозволить розпочати роботу з налагодження каналів збуту з торговими мережами на початковому етапі. Надалі виробництво нарощується, виходячи зі зростання обсягів продажів.

Доходи і витрати
Витрати на персонал і вакцинацію покриваються за рахунок продажу шкурок, які, як правило, не враховуються в доходах. Якщо раціонально вибудувати цикли на виробництві, то можна скоротити число днів з основними роботами на фермі до 2 на тиждень, а в інші дні проводити тільки огляд поголів'я. Всі шкурки йдуть на експорт. Залежно від їх якості вартість коливається від 8 до 30 гривень за штуку. Після повного запуску циклу на виробництві щомісячний дохід становить близько $1200. Додатковою статтею доходу є продаж племінного поголів'я живою вагою, рентабельність якого практично в 5 разів вище м'ясного. Однак воно сезонне.

Бізнес-план фермы

Сума початкових інвестицій:

  • заупка кроликів (максимум) : 16 х $50 = $800
  • закупка кліток та допобладнання: 10 х $1тис. = $10 тис.
  • інтернет-сайт: $350  (можна акаунт интернет-магазину на Prom.ua)

Всьго: близько $11 тис.

Витрати в місяць:

  • корм: 700 кг х $0,75  = $525
  • зарплата персоналу: $300  (часткова зайнятість)
  • реклама: нема необхідності при використанні торгових порталів

Всього: близько $825

Доходи в місяць:

  • М'ясо: 160 голів х 1,5 кг х $/кг 6,25 = $1,5 тис.
  • Шкурка: 160 шкурок х $1 = $160

Прибуток перед оподаткуванням:

  • $1,5 тис. + 160 – $525 – $300 = $835 (Рентабельність близько 50%)

популярне на форумі

Де купити ноубук

Всім привіт! Хочу купити собі ноутбук для роботи, та не можу визначитись. Підкажіть мені, який...

1 коментар
остання 08.10.2022
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

URGENT LOAN IS AVAILABLE NOW TODAY I GOT MY DESIRED LOAN AMOUNT $760K FROM A RELIABLE,TRUSTED AND REGISTERED PRIVATE LOAN COMPANY LAST...

2 коментар
остання 10.05.2022
первый бизнес

Шановний Сергій! Франшиза клінінгової компанії СуперКлін.Старт бізнесу всього 21...

5 коментар
остання 10.10.2020
Франчайзинг СуперКлин

Франшиза клінінгової компанії СуперКлін - це готовий бізнес за 21 день Формат Light та Формат...

1 коментар
остання 10.10.2020
What area unit the characteristics of a decent paragraph?

A paragraph may be a assortment of sentences that all relate to 1 main plan or topic. Effective paragraphs have four main characteristics: a subject sentence, unity, coherence,...

1 коментар
остання 10.01.2019
Як знайти бізнес-ідею для себе

Текст ні про що! Якби ціллю автора було не налити води (потрібної кількості символів), то було б...

1 коментар
остання 06.12.2018
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

Имя кредитора: г-н Пол Уильям. Lender E-mail: paul_william_loanhouse@hotmail.com Мы предлагаем частные, коммерческие...

2 коментар
остання 02.04.2018
METRO: франчайзинг в Україні

Ребята! кто-то получил разъяснения или инфу по metro

5 коментар
остання 19.01.2017