Вівторок
29.11.2011
Заробляємо на продажі зброї
 

Сьогодні Україна - єдина країна в Європі, в якої немає закону про зброю. Практично кожне нове скликання Верховної Ради подавало на розгляд законопроект, в квітні 2010 року новий закон навіть був прийнятий у першому читанні. Однак на цьому все знову стихло.

«Купівля та продаж зброї, а також оснащення магазинів зброї проводиться згідно наказу № 622 Міністерства внутрішніх справ України», - розповідає В'ячеслав Гіль, заступник генерального директора виробничо-комерційного підприємства «Військовий мисливець». - «У ньому прописані всі технічні вимоги, яким повинен відповідати магазин. За умови виконання всіх цих вказівок Міністерство внутрішніх справ видає ліцензію на ведення діяльності. Крім того, є чіткий порядок, згідно з яким проводиться реалізація зброї».

Кортить на полювання
Зброю в Києві можна придбати десь в 40 магазинах, і їх кількість продовжує зростати. В основному асортимент засобів самооборони представлений в магазинах мисливських і рибальських приналежностей. Це економічно більш вигідно, адже і раніше зброя самооборони була доступна в нашій країні обмеженому колу осіб. Зараз таке право мають співробітники судів, правоохоронних органів та їх близькі родичі, журналісти, депутати Верховної Ради, військовослужбовці, держслужбовці та особи, які беруть участь у кримінальному судочинстві.

Позбавлені права на самозахист громадяни все одно примудряються озброюватися: хтось купує її на чорному ринку, багато хто поповнює ряди мисливців. Мисливську рушницю може придбати будь-який громадянин України, якому виповнився двадцять один рік, який не має конфлікту з законом і проблем зі здоров'ям. Звичайно, таку зброю купують теж із дозволу, але одержати його набагато легше.

Доцільно пропонувати в своєму магазині різні види зброї, в тому числі холодну, декоративну та сувенірну

Кожен мисливець бажає знати ...
Згідно з визначенням, зброя - це пристрої і предмети, призначені для ураження живої або іншої цілі, а також для подачі сигналів. Умовно зброю можна розділити на засоби самооборони, мисливська і спортивна. Для входження і перебування в бізнесі є два варіанти: вибрати свою нішу і спеціалізуватися на певній групі товарів або ж надавати покупцеві широкий асортимент товарів. Як ми вже розібралися, в українському збройовому бізнесі доцільно пропонувати в своєму магазині різні види зброї, у тому числі холодного, декоративного та сувенірного.

Для більшості клієнтів зброя - це хобі, тому часто вони дуже вимогливі у своєму виборі. Продавці у магазині зброї повинні бути фахівцями в цій галузі, інструкторами, які можуть не тільки відповісти на всі питання, але і проконсультувати, допомогти підібрати найкращий для клієнта варіант. Крім того, необхідна згода органів внутрішніх справ: для того, щоб працювати продавцем у магазині зброї, людина повинна зібрати всі довідки, в тому числі про відсутність психічних розладів, судимості, і пройти курс навчання володіння зброєю.

... технічні вимоги
Оптимальна площа для великого магазину зброї з широким асортиментом - близько 120 м². У такому випадку можна організувати кілька торгових залів з різними напрямками. Згідно технічним вимогам до облаштування магазину, товар повинен зберігатися у спеціальній збройовій кімнаті. Це приміщення повинно бути ізольоване від інших підсобних службових кімнат, мати капітальні стіни, міцні перекриття на стелі та підлозі. Обов'язкова наявність двох дверей з міцними і надійними замками. Вимоги щодо зберігання зброї передбачають наявність металевих шаф (сейфів). У приміщеннях, призначених для зброї і боєприпасів, забороняється зберігати будь-які інші предмети.

На віконних прорізах зсередини приміщення або між рамами покладаються сталеві грати. У приміщеннях, розташованих на першому поверсі, віконні прорізи повинні бути обладнані внутрішніми залізними віконницями. Також решітки потрібні на вентиляційних вікнах і люках. Крім того, органи внутрішніх справ вимагають опис майна, в якому зазначено кількість шаф, сейфів, їх номери і якою печаткою вони опечатуються. Обов'язкові протипожежні засоби та сигналізація з установкою датчиків на вікнах, дверях, люках, стінах, стелях, підлозі, що спрацьовують на відкривання, злом сейфів, шаф, де зберігаються зброя і боєприпаси, а також на появу людини всередині приміщення.

 

«Для обладнання магазину згідно з усіма вимогами знадобиться, я думаю, від $ 100 на м² без урахування вартості приміщення. Все, звичайно, залежить від запитів власника», - розповідає В'ячеслав Гіль.

... як оформити магазин
Експонувати зброю можна різними способами. Магазини «попростіше» розміщують товар на прилавках за спиною продавця, у скляних вітринах. Можна використовувати спеціальні збройові стелажі-піраміди, в яких зброя виглядає особливо ефектно: моделі кріпляться на різному рівні, що дозволяє максимально відкрити погляду товар. Крім того, і вітрини, і відкриті стенди в обов'язковому порядку повинні бути оснащені сигналізацією. Не варто економити на захисті своїх грошей. Деякі власники встановлюють удароміцні і куленепробивні вітрини.

 

Бізнес-план

Сума початкових інвестицій:

  • ремонт та обладнання приміщення: $ 25.000
  • перша закупка товара: $ 40.000

Разом: $ 65.000

Витрати на місяць:

  • комунальні платежі: $ 200
  • зарплата продавців: $ 2.150 (З податками)
  • зарплата приходить бухгалтеру: $ 150
  • вартість закупівлі товара: $ 17.000

Разом: ок. $ 19.500

Доходи на місяць:

  • продаж зброї: $ 21.000
  • продажу супровідні продукції: $ 9.000

    Разом: $ 30.000

Прибуток перед оподаткуванням:
$ 30.000 - $ 19.500 = $ 10.500

Представлений розрахунок є лише орієнтовним - для кожного конкретного випадку і умов цифри будуть змінюватись (Ціни взяті за Києвом)