Хто може працювати в умовах карантину?

Вівторок
31.03.2020
Різниця між закладом громадського харчування та продуктовим магазином. Коментар юриста
 

Клієнти Franchise Group запитують про різницю між закладом громадського харчування та магазином, в якому продаються продукти. Останнім дозволено працювати в умовах карантину. Особливо багато запитів від пекарень, які печуть і реалізують свою продукцію і не мають посадочних місць.

Вікторія Антоненко, юрист Franchise Group, розбирає, які послуги може надавати магазин, а які — заклади громадського харчування.

Вікторія доводить, що пекарня без сервірування столів, а особливо, яка працює на доставку, може виробляти та реалізовувати продукцію.

До закладів громадського харчування належать ресторани, бари, кафе, їдальні, закусочні, піцерії, кулінарії, кіоски чи інші заклади, відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Правилами роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства, затв. наказом Мінекономіки N 219 від 24.07.2002р., визначено, що заклад  ресторанного  господарства — організаційно-структурна одиниця у   сфері   ресторанного   господарства,   яка  здійснює виробничо-торговельну діяльність:  виробляє  і  (або)  доготовляє, продає  і  організовує споживання продукції власного виробництва і закупних товарів, може організовувати дозвілля споживачів;

У закладах (на підприємствах) ресторанного господарства використовуються такі методи      обслуговування,  як самообслуговування, обслуговування офіціантами, комбінований тощо.

При всіх методах обслуговування здійснюється попереднє сервірування столів залежно від типу (класу) підприємства. Крім цього, на фасаді приміщення закладу (підприємства) ресторанного господарства  повинна  розміщуватися  вивіска  із зазначенням його типу (класу) (ресторан,  бар,  кафе,  їдальня,  закусочна,  буфет тощо), назви, найменування суб'єкта господарської діяльності та режиму роботи.

Таким чином, ознаками закладу громадського харчування (або закладу ресторанного господарства) є здійснення наступної діяльності:

  • виробництво продуктів харчування,
  • продаж виготовлених продуктів споживачам (відвідувачам),
  • організація споживання виготовленої продукції,
  • обслуговування споживача,
  • попереднє сервірування столів, за якими відвідувач закладу може спожити виготовлену закладом їжу,
  • можлива організація дозвілля відвідувачів,
  • на вивісці вказано тип закладу громадського харчування.

Пекарня — це виробництво (хлібобулочних виробів), цей вид діяльності не передбачає інших ознак закладу ресторанного господарства.

На відміну від закладу харчування, заклади роздрібної торгівлі здійснюють тільки продаж товарів кінцевим споживачам, не здійснюючи при цьому іншої перерахованої вище діяльності та не надаючи таких послуг споживачам.

Необхідно зазначити, що 25.03.2020 до постанови Кабінету Міністрів України від 11.03.2020 # 211, якою встановлені заходи для запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, внесені зміни.

Зокрема, визначено, що на період карантину дозволена торгівельна діяльність та діяльність з надання послуг громадського харчування із застосуванням адресної доставки замовлень за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, дотримання відповідних санітарних і протиепідемічних заходів.


найчайтіше читане

Основи спілкування продавця з клієнтом /22.02.2010

Сучасний продавець має ламати шаблони і постійно дивувати покупця. Тільки тоді він зможе підвищити ефективність своєї діяльності і зав’язувати цікаві контакти

Відкриття турагенції. Бізнес-план /23.11.2011

Зібрати речі і виїхати подалі від повсякденних проблем - мрія практично кожної людини. Багато хто прагне хоча б раз на рік її здійснити. Охочих заробити на цій людській пристрасті також знаходиться чимало. Ви опинилися серед них? Прекрасно! Для того, щоб ваш бізнес був прибутковим, важливо чітко для себе з’ясувати деякі нюанси цієї сфери.

Як написати лист про зниження вартості оренди? /28.03.2020

Шаблон листа, який допоможе попросити про знижку чи припинення оплати оренди

Lviv Croissants — в сім'ї Кузьми /16.07.2020

Чому родина Кузьми Скрябіна обрала саме Lviv Croissants?

Як відкрити клінінгову компанію? Бізнес-план /18.05.2013

Хоча в середньому рентабельність клінінгового бізнесу становить 10%, це не відлякує підприємців. Адже попит на послуги щорічно збільшується

популярне на форумі

Як відкрити магазин біжутерії. Бізнес-план

Ми пропонуємо приватні, комерційні та особисті кредити з дуже низькими річними процентними...

1 коментар
остання 17.12.2018
Еко-шик: комплексний еко-франчайзинг

Торгова марка “Еко-шик”: магазини органічних продуктів, кафе з ексклюзивними рецептами від...

1 коментар
остання 10.10.2016
DeSheli - осторожно, мошенники!

У этих ребят постоянно меняются телефоны и они представляются разными "салонами". Я живу в Киеве....

22 коментар
остання 17.08.2016
DeSheli - осторожно, мошенники!

09.07.2015, салон по адресу М. Расковой, 2а. Консультант Елена  встретила любезно, провела первый...

22 коментар
остання 09.07.2015
DeSheli - осторожно, мошенники!

Не слушайте откровенно негативные отзывы! Это все недоброжелатели. Убедилась на собственном...

22 коментар
остання 30.04.2015
Эко-лавка ищет партнеров

Добрый день, Тамара! Всю информацию о данной франшизе Вы можете увидеть на нашем портале в...

2 коментар
остання 23.12.2014
Эко-лавка ищет партнеров

Меня очень заинтересовал этот вид бизнеса. Хотела бы больше и подробнее узнать о нем.

2 коментар
остання 11.12.2014
DeSheli - осторожно, мошенники!

        Читала отзывы на многих сайтах. Удивляет мнение людей, которые пишут про кредиты и  чуть ли...

22 коментар
остання 27.01.2014