У світі хостингу

Понеділок
14.10.2013
Основні секрети запуску хостингової компанії розкриває директор ТОВ «ОН-ЛАЙН» Роман Варшавський.
 

Для старту даного бізнесу необхідні приміщення і обладнання. З технікою більш-менш зрозуміло. А ось чи є певні вимоги до приміщення?
Існують міжнародні стандарти, яких хостер-провайдери намагаються дотримуватися. Один з основних - це стандарт TIA-942, який передбачає 4 рівня надійності хостера. За даним стандартом мінімальний розмір серверної кімнати повинен бути не менше 14 м2, а висота стелі - від 2,44 м2. Допущені помилки в процесі планування можуть позначитися на роботі всієї системи і вплинути в цілому на життєздатність центру обробки даних.

У правовому полі що потрібно знати початківцю-хостеру?

Одна з проблем, з якою може зіткнутися початківець - це негативна реакція перевіряючих органів на інформацію, яка розміщується на сайтах клієнтів. У компанію може надходити велика кількість запитів з боку правоохоронних структур з приводу контенту сайтів замовників. Хостеру необхідно спочатку застрахувати себе від виникнення таких випадків. Для цього треба залучати кваліфікованих юристів, які зможуть скласти угоду та публічну оферту з клієнтами. У документах потрібно обов'язково відзначити всі моменти і зобов'язання сторін. Така обережність захистить майбутнього хостера від претензій як з боку клієнтів, та і з боку правоохоронних органів.

Як порадите залучати клієнтів?

На ринку існують великі компанії, які працюють переважно з юридичними особами - фірмами, банками, державними організаціями, - а також дрібні компанії, що працюють з фізичними особами. Для того, щоб виділитися серед конкурентів, і в тому, і в іншому випадку, необхідно йти проти стандартної бізнес-концепції і пропонувати не зовсім звичний хостинг. Тим більше, що ринок хостингу постійно рухається і змінюється. Зараз популярна модель SaaS, а, значить, важливо не продавати одну лише послугу, а пропонувати хостинг разом із готовим інтернет-магазином, сайтом і т.п.