Бізнес на освіті: франчайзинг та ліцензування

Понеділок
08.07.2013
Ліцензування освітньої діяльності не є частиною франчайзингового пакету і здійснюється франчайзі самостійно
 

Будь-яка держава стежить за якістю освіти своїх громадян, а тому, щоб почати приватну освітню діяльність, необхідно отримати ліцензію на надання освітніх послуг. При цьому кожна освітня одиниця ліцензується окремо. Це означає, що ліцензія, отримана франчайзером, не поширюється на діяльність партнерських установ: кожен франчайзі повинен отримати цей документ самостійно.

"Ми допомагаємо партнеру організувати бізнес, забезпечуємо підбір і навчання персоналу, надаємо організаційну і адміністративну допомогу, однак, юридичну сторону справи бере на себе франчайзі", - розповідає національний координатор Helen Doron Early English в Україні Віра Василівна Чуб. Але франчайзери, маючи власний досвід у ліцензуванні, охоче діляться своїми знаннями з франчайзі. "Ми самі займалися отриманням дозвільного документа, тому знаємо, як відбувається цей процес, - пояснює мастер-партнер Mortimer English Club в Україні Анна Лобунова. - Тому кожному партнеру надаємо детальну консультацію з цього приводу. Розповідаємо, яку документацію потрібно зібрати і до яких державних органів звертатися".

Ліцензія на здійснення діяльності з надання освітніх послуг надається, в залежності від рішення спеціальної комісії, на термін від 3 до 5 років, але не менше, ніж на термін повного циклу навчання за програмою, що додається до заяви про ліцензування. Документ видається органами управління освітою обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій, а також - МОНмолодьспорт АР Крим. Для його отримання суб'єкт підприємницької діяльності, франчайзі, повинен отримати дозвіл від санепідеміологічної станції району, пожежної охорони та органів охорони праці. "На цьому етапі головну роль відіграє приміщення для школи, - розповідає Анна Лобунова. - Адже СЕС та органи пожежного нагляду можуть схвалити його лише в тому випадку, якщо воно не відноситься до житлового фонду. Всі підприємства, які здійснюють свою діяльність у межах житлового фонду, не зможуть отримати дозволи СЕС та пожежного нагляду, а отже, не отримають ліцензії". Слід також пам'ятати, що із зміною дислокації навчального закладу доведеться оформляти нову ліцензію. Те ж саме стосується і назви школи.

Таким чином, франчайзери не здійснюють контролю над ліцензуванням франчайзингових установ. "Ми знайомимо наших франчайзі з особливостями ліцензування, ділимося своїм досвідом. Але на місцях підприємці самостійно займаються цією процедурою", - стверджує Віра Василівна Чуб. "Контроль отримання ліцензії є функцією держави, - додає Анна Лобунова. - Наше завдання - допомогти партнеру організувати такий навчальний заклад, послуги якого будуть відповідати високим стандартам Mortimer English Club".