Мінекономрозвитку: про франчайзинг

П'ятниця
22.11.2013
Міністерство економічного розвитку і торгівлі України:
 

На сьогодні в українському законодавстві відсутнє визначення таких понять, як «франчайзинг» та «мікрофранчайзинг». Водночас, згідно з Цивільним кодексом України (далі – ЦКУ) коло правовідносин за договором франчайзингу отримало назву «комерційна концесія», а договір франчайзингу – договір комерційної концесії. Цьому присвячена глава 76 «Комерційна концесія» книги четвертої «Право інтелектуальної власності» ЦКУ.

Статтею 1115 ЦКУ визначено, що за договором комерційної концесії одна сторона (правоволоділець) зобов'язується надати другій стороні (користувачеві) за плату право користування відповідно до її вимог комплексом належних цій стороні прав з метою виготовлення та (або) продажу певного виду товару та (або) надання послуг.

Предметом договору комерційної концесії є право на використання об'єктів права інтелектуальної власності (торговельних марок, промислових зразків, винаходів, творів, комерційних таємниць тощо), комерційного досвіду та ділової репутації. Договором комерційної концесії може бути передбачено використання предмета договору із зазначенням або без зазначення території використання щодо певної сфери цивільного обороту.

Слід зауважити, що договір комерційної концесії підлягає державній реєстрації органом, який здійснив державну реєстрацію правоволодільця. Проте якщо правоволоділець зареєстрований в іноземній державі, реєстрація договору комерційної концесії здійснюється органом, який здійснив державну реєстрацію користувача (стаття 1118 ЦКУ).

У відносинах з третіми особами сторони договору комерційної концесії мають право посилатися на договір комерційної концесії лише з моменту його державної реєстрації.

Стаття 1122 ЦКУ надає право передбачити в договорі концесії особливі умови, наприклад, обов'язок правоволодільця не надавати іншим особам аналогічні комплекси прав для їх використання на закріпленій за користувачем території або утримуватися від власної аналогічної діяльності на цій території; обов'язок користувача не конкурувати з правоволодільцем на території, на яку поширюється чинність договору, щодо підприємницької діяльності, яку здійснює користувач з використанням наданих правоволодільцем прав.

Використанню у підприємницькій діяльності прав інших суб'єктів управління (комерційній концесії) присвячена також глава 36 Господарського кодексу України (далі – ГКУ). Зокрема, встановлено, що договір комерційної концесії передбачає використання комплексу наданих користувачеві прав, ділової репутації і комерційного досвіду правоволодільця в певному обсязі, із зазначенням або без зазначення території використання щодо певної сфери підприємницької діяльності.

У 2001 році на розгляд до Верховної Ради України Кабінетом Міністрів України було внесено проект Закону України «Про франчайзинг» (реєстраційний № 8241). Законопроектом передбачалося визначити поняття франчайзингу, а також правові та економічні засади його здійснення. Тобто була здійснена спроба конкретизувати вищевказані норми ЦКУ та ГКУ на рівні спеціального закону. Інші законопроекти із зазначеного питання у Верховній Раді України не зареєстровані.

З повагою, прес-служба Мінекономрозвитку
14.11.2013


читати статті

Хто має реєструвати договори комерційної концесії? /22.01.2009

Народний депутат Олександр Фельдман представив парламенту проект Закону по цьому питанню

Договір франчайзингу /13.09.2008

Франчайзинговий договір є основою, на якій будуються стосунки між франчайзером та франчайзі

Франчайзинг чи комерційна концесія? /05.05.2008

Спеціальне законодавство, що регулює франчайзинг, з’явилося в Україні лише 1 січня 2004 р., коли набули чинності Цивільний і Господарський кодекси України

Законодавство - Господарський кодекс України /25.04.2008

Питання КОМЕРЦІЙНОЇ КОНЦЕСІЇ знаходить своє державне регулювання в Главі 36 Господарського кодексу України

Законодавство - Цивільний кодекс України /23.04.2008

Питання КОМЕРЦІЙНОЇ КОНЦЕСІЇ знаходить своє державне регулювання в Главі 76 Цивільного кодексу України

популярне на форумі

Де купити ноубук

Всім привіт! Хочу купити собі ноутбук для роботи, та не можу визначитись. Підкажіть мені, який...

1 коментар
остання 08.10.2022
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

URGENT LOAN IS AVAILABLE NOW TODAY I GOT MY DESIRED LOAN AMOUNT $760K FROM A RELIABLE,TRUSTED AND REGISTERED PRIVATE LOAN COMPANY LAST...

2 коментар
остання 10.05.2022
первый бизнес

Шановний Сергій! Франшиза клінінгової компанії СуперКлін.Старт бізнесу всього 21...

5 коментар
остання 10.10.2020
Франчайзинг СуперКлин

Франшиза клінінгової компанії СуперКлін - це готовий бізнес за 21 день Формат Light та Формат...

1 коментар
остання 10.10.2020
What area unit the characteristics of a decent paragraph?

A paragraph may be a assortment of sentences that all relate to 1 main plan or topic. Effective paragraphs have four main characteristics: a subject sentence, unity, coherence,...

1 коментар
остання 10.01.2019
Як знайти бізнес-ідею для себе

Текст ні про що! Якби ціллю автора було не налити води (потрібної кількості символів), то було б...

1 коментар
остання 06.12.2018
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

Имя кредитора: г-н Пол Уильям. Lender E-mail: paul_william_loanhouse@hotmail.com Мы предлагаем частные, коммерческие...

2 коментар
остання 02.04.2018
METRO: франчайзинг в Україні

Ребята! кто-то получил разъяснения или инфу по metro

5 коментар
остання 19.01.2017