Книга, як джерело

Вівторок
05.06.2012
Олександр Красовицький, генеральний директор і власник видавництва "Фоліо" розповідає про тонкощі роботи видавця, про злети й падіння нашого книжкового ринку
 

Як вам вдалося у віці 22 років очолити таке потужне і складне виробництво, як "Фоліо"? Чому хімік раптом вирішив стати видавцем? Ви відчули великий потенціал цієї галузі чи просто настільки любили літературу й при цьому опинилися в потрібний час у потрібному місці?
Для того, щоб отримати той організм, який з себе зараз представляє видавництво "Фоліо", всьому колективу треба було наполегливо працювати багато років. Тому, можна сказати, що спочатку я очолював маленьку, спочатку книготорговельну, а потім - видавничу фірму, яку відкрив у Харкові на початку 90-х. На перших порах це була фірма, що займалася продажем російських книг на території Україні. Десь року за півтора вона стала видавничою та видавала літературу, яка продавалася як в Україні, так і в інших республіках колишнього СРСР.

Починали ми з класики - з Джека Лондона, Жорж Санд, Генріка Сенкевича, Райдера Хаггарда та інших. На перших порах було багато класики, яка виходила у нас великими тиражами. Потім, десь до 1993 року, з книжковим ринком стався колапс: тиражі впали зі 100-150 тис. примірників до 2-4 тис. Тому в ті часи було не до змін. Принципові зміни нашої діяльності відбулися у 1999 році. Тоді орієнтація на зовнішні ринки (у тому числі і російський) стала неможливою. Сталося це, в першу чергу, тому, що в Росії відбулося різке падіння курсу національної валюти, і російська книга стала набагато дешевшою. З тих пір і до сьогоднішнього дня ми переорієнтувалися на український книжковий ринок. Відповідно, серед книг, що видаються "Фоліо", приблизно 50% складають російськомовні, стільки ж - на українській мові. Це, в якійсь мірі, відповідає попиту з боку покупця.

У кого ви вчилися бізнесу? Вам хтось допомагав, підказував, куди йти?

Тоді ринок був дуже стихійним: традиційний руйнувався, новий створювався. Тому ми набували свій досвід разом з формуванням книжкового ринку.

Ви читаєте всі книжки, які видаєте?

Дуже багато, але найчастіше в рукописі, а не у вже виданому вигляді.

Як ви реалізуєте книги за кордоном? Яке процентне співвідношення книг видавництва "Фоліо", які споживає внутрішній ринок, ринок Росії і далекого зарубіжжя?

Що стосується далекого зарубіжжя, то видавництво "Фоліо" не продає там книги. Якщо хтось з іноземців хоче придбати наші книги, то він звертається з цього питання до когось зі своїх партнерів, які купують у нас книги в Україні. Те ж саме стосується і Росії. У нас є українські партнери, які постачають книги в РФ. Таким чином, у нас немає прямих продажів в інші країни. Ми не ведемо статистики щодо реалізації книг в далекому зарубіжжі, але що стосується Росії, то можу сказати, що продажі в цій країні складають близько 7% від усього обсягу реалізації "Фоліо".

Які книги користуються зараз найбільшим попитом, виходячи з досвіду вашого видавництва?

"Фоліо" - це багатопрофільне видавництво, тому ми підтримуємо продажі в усіх жанрах крім шкільних підручників та жіночих романів. Але не тому, що це погані жанри, і ці книги погано продаються. Ми не видаємо підручників тому, що цей процес регулюється державою, і ставить видавця в жорстку залежність від нього. Що стосується жіночих романів, детективів та дитячої літератури, то на цих ринках ми не працюємо саме тому, що це не тільки найбільш перспективні, але і найбільш конкурентні сегменти.

Фрагмент інтерв'ю, опублікованого в журналі "Идеи Бизнеса ФРАНЧАЙЗИНГ" 6/2012


читати статті

Бізнес на крупі /14.05.2014

Олексій Шкабура, засновник «Фабрики бакалейних продуктів», що представлена такими торговими марками як "Жменька", "Сладов", Salute di Mare, «Морячка»,в ексклюзивному інтерв’ю про власний бізнес та український ринок бакалейних продуктів.

SportLife на мільйон /07.11.2013

Про секрети успішного бізнесу в індустрії спорту, ситуацію на вітчизняному ринку і плани на майбутнє розповів в ексклюзивному інтерв’ю засновник групи компаній SportLife Дмитро Єкімов.

Сімейні цінності - в бізнес /15.08.2013

Про перші українські франчайзингові проекти, історію виникнення концепції ресторанів MAFIA і секрети успішного бізнесу розповідають Оксана і Тарас Середюки - власники мережі закладів MAFIA, Casta і франчайзі-партнер KFC та "Якіторії"

Формула успішного будівництва /24.04.2013

Про перспективи вітчизняного еко-будівництва та особливості франчайзингового пропозиції Staldom розповідає Ігор Гладченко - директор Департаменту каркасного будівництва компанії Staldom в Україні

Келих за конкурентів /29.12.2012

Мирослав Табахарнюк, віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП), голова наглядової ради компанії "МТ-Інвест" ділиться роздумами про конкуренцію, кризу та франчайзинг

популярне на форумі

Де купити ноубук

Всім привіт! Хочу купити собі ноутбук для роботи, та не можу визначитись. Підкажіть мені, який...

1 коментар
остання 08.10.2022
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

URGENT LOAN IS AVAILABLE NOW TODAY I GOT MY DESIRED LOAN AMOUNT $760K FROM A RELIABLE,TRUSTED AND REGISTERED PRIVATE LOAN COMPANY LAST...

2 коментар
остання 10.05.2022
первый бизнес

Шановний Сергій! Франшиза клінінгової компанії СуперКлін.Старт бізнесу всього 21...

5 коментар
остання 10.10.2020
Франчайзинг СуперКлин

Франшиза клінінгової компанії СуперКлін - це готовий бізнес за 21 день Формат Light та Формат...

1 коментар
остання 10.10.2020
What area unit the characteristics of a decent paragraph?

A paragraph may be a assortment of sentences that all relate to 1 main plan or topic. Effective paragraphs have four main characteristics: a subject sentence, unity, coherence,...

1 коментар
остання 10.01.2019
Як знайти бізнес-ідею для себе

Текст ні про що! Якби ціллю автора було не налити води (потрібної кількості символів), то було б...

1 коментар
остання 06.12.2018
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

Имя кредитора: г-н Пол Уильям. Lender E-mail: paul_william_loanhouse@hotmail.com Мы предлагаем частные, коммерческие...

2 коментар
остання 02.04.2018
METRO: франчайзинг в Україні

Ребята! кто-то получил разъяснения или инфу по metro

5 коментар
остання 19.01.2017