Понеділок
24.02.2020
Чому мережа Domino`s Pizza не продає франшизу в регіон?
 

Незважаючи на складні відносини України з Росією, порівнянь ринків двох країн не уникнути.

Російський ринок франчайзингу зараз налічує 2,6 тисячі підприємств, в яких занято 1,4 млн. людей.
Газета «Комерсант» пише про кризу, з провокаційною назвою «Франшизофренія». Так, багато франчайзерів прагнуть тільки продати максимум франшиз, щоб заробити на паушальний внесок, не піклуючись про відбір партнерів. Останні ж очікують пасивного доходу.

З проблемами зіткнулися Domino`s Pizza, «Деблбі», TopGun. Інші франчайзери вже почали перегляд умов.

Про кризу, що наближається свідчить і зростання претензій як з боку франчайзера, так і франчайзі, багато і яких вирішуються в судовому порядку. Ще кілька років тому таких суперечок просто не було. Ініціаторами претензій раніше виступали власники торгових марок, які мають намір відсудити у партнерів кошти за несплату роялті або порушення торгового знака.

Один з найгучніших скандалів на російському ринку вибухнув навесні 2019 року. Тоді франчайзі мережі Domino`s Pizza, що розташовані за межами Москви, звинуватили центральний офіс в завищенні цін на продукти, відсутності маркетингової підтримки і нав'язування послуг. Конфлікт змусив Domino`s Pizza ввести негласну заборону на продаж франшизи в регіони.

Власник мережі барбершопов TopGun Олексій Локонцев, який відкрив за допомогою партнерів близько 250 точок, звинувачує франчайзі в «руйнуванні бренду» в гонитві за заробітком. Так, за його словами, прагнучи якомога швидше окупити витрати на відкриття салону, партнери мережі йшли на різні хитрощі наприклад, запрошуючи на роботу майстра, який не пройшов навчання.

Чому на ринку може статися криза:

  1. Средній вік організацій, які запускають франшизу, скоротився з п'яти до чотирьох років. За оцінками експертів, все частіше франшизи продають компанії віком близько півроку, чий товарний знак навіть не зареєстрований.

  2. У гонитві за швидким зростанням мережі і початковим внеском продавці франшиз майже перестали відмовляти і вибирати кандидатів. У франчайзі створюється стійке враження, що робота по франшизі не вимагає ніяких зусиль і управління, представляючи собою, по суті, пасивний дохід. Деякі франчайзери переглядають умови і продають франшизу тільки підприємцям, готовим купити від трьох точок.
  3. При виборі франшизи майбутні франчайзі недостатньо поінформовані. Через агресивну рекламу, у людей формується помилкова віра в те, що створення бізнесу по франшизі тягне за собою нульові ризики, а відкриття відбувається «в один клік».
  4. Експерти відзначають низьку якість підтримки бізнесу власниками бренду і велика кількість франшиз-одноденок. З безлічі франчайзингових компаній в країні по-справжньому працюючі моделі сьогодні можуть запропонувати не більше 20%.

найчайтіше читане

Відкриття СТО. Бізнес-план /16.11.2011

Як заробити на станції техобслуговування автомобіля

Маркетинг та дослідження ринку /18.02.2010

В цій статті мова піде про явище маркетингу та його роль в успішності підприємства. Розглядаються методи дослідження ринку, збір, аналіз та використання інформації, яка необхідна в процесі прийняття рішень планування бізнесу і визначення вірогідності здійснення планованої діяльності

Яким має бути підприємець /26.02.2010

Тест на підприємництво

Як відкрити клінінгову компанію? Бізнес-план /18.05.2013

Хоча в середньому рентабельність клінінгового бізнесу становить 10%, це не відлякує підприємців. Адже попит на послуги щорічно збільшується

Види франчайзингу /19.11.2009

Франчайзингові системи можна структурувати по багатьом критеріям. Представляємо найпоширенішу класифікацію

популярне на форумі

Де купити ноубук

Всім привіт! Хочу купити собі ноутбук для роботи, та не можу визначитись. Підкажіть мені, який...

1 коментар
остання 08.10.2022
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

URGENT LOAN IS AVAILABLE NOW TODAY I GOT MY DESIRED LOAN AMOUNT $760K FROM A RELIABLE,TRUSTED AND REGISTERED PRIVATE LOAN COMPANY LAST...

2 коментар
остання 10.05.2022
первый бизнес

Шановний Сергій! Франшиза клінінгової компанії СуперКлін.Старт бізнесу всього 21...

5 коментар
остання 10.10.2020
Франчайзинг СуперКлин

Франшиза клінінгової компанії СуперКлін - це готовий бізнес за 21 день Формат Light та Формат...

1 коментар
остання 10.10.2020
What area unit the characteristics of a decent paragraph?

A paragraph may be a assortment of sentences that all relate to 1 main plan or topic. Effective paragraphs have four main characteristics: a subject sentence, unity, coherence,...

1 коментар
остання 10.01.2019
Як знайти бізнес-ідею для себе

Текст ні про що! Якби ціллю автора було не налити води (потрібної кількості символів), то було б...

1 коментар
остання 06.12.2018
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

Имя кредитора: г-н Пол Уильям. Lender E-mail: paul_william_loanhouse@hotmail.com Мы предлагаем частные, коммерческие...

2 коментар
остання 02.04.2018
METRO: франчайзинг в Україні

Ребята! кто-то получил разъяснения или инфу по metro

5 коментар
остання 19.01.2017