Нема газу - немає опалення?

Понеділок
29.09.2014
Сьогодні найактуальнійшою з тем є підготовка до опалювального сезону. Про те яка нині ситуація на ринку систем опалення розповідає Олег Литвинов.
 

— Через ситуацію, що склалася в Україні і через те, що вже наближаються холоди, присутній бум продажів систем опалення?
В електричному отопленні буде спостерігатися бум. У результаті змін соціально-політичної та економічної ситуації в Україні, було вжито заходів про забезпечення економії природного газу. У зв'язку з цим запропоновано стимулювати споживачів теплової енергії та природного газу до переходу на електроопалення. Для досконального підрахунку використання електроенергії прийняті ставки тарифів для конкретного часу доби - піковий, напівпіковий, денний і нічний. За підрахунками фахівців альянсу «Нова енергія України» - до 20 відсотків домогосподарств - 3,4 млн. сімей можуть перейти на електричне опалення взимку 2014 року.
   Однак повального переходу від газової системи все одно не буде, так як ті споживачі, які використовують газ в обсязі не більше двох з половиною тисяч кубометрів рік, можуть спокійно продовжувати грітися газом. В іншому випадку, слід подумати про інші способи опалення, приміром, теплові насоси, пелетні котли або енергозберігаючі довгохвильові обігрівачі «Билюкс» - франшизу, на які ми й продаємо з 2010-го року.

— Які основні типи обігрівачів користуються попитом сьогодні?

— В принципі, електричне опалення відрізняється маловитратною установкою: масляні радіатори, електрокотли, конвектори користуються попитом у споживачів. Ось тільки кожен місяць опалювального сезону «влетить у копієчку», адже це все традиційні конвективні системи опалення. Зараз спостерігається підвищений інтерес до альтернативних електричних нагрівачів, які дозволяють опалювати великі обсяги приміщень економно і ефективно за допомогою більш природного інфрачервоного методу теплопередачі. Конкретно, ми в Билюкс відчули цей інтерес тому, що сезон у нас почався на місяць раніше ніж у всі попередні роки і попит на багато перевищив пропозицію вже в серпніі!

— Що Ви можете сказати про специфіку ведення бізнесу подібного Вашому в Україні? Які існують плюси і мінуси?

— В Україні кожен бізнес специфічний тим, що всі умови створені не для того щоб щось створювати, а для того щоб продавати спадщину СРСР і не створювати нічого нового. Чому? Тому що, щоб створити нове - необхідні дешеві кредитні ресурси під 2-4% річних, у нас же кредити 30-40%! Тому ми створили високорентабельний бізнес з окупністю за один сезон, а фінансові ресурси ми беремо не у банків - а у наших франчайзі. Інвестований ними капітал в енергозберігаючі обігрівачі Білюкс має велику швидкість - за 6 місяців капітал можна обернути 1-3 рази. При рентабельності до 90% - це від 90% до 270% повернення інвестицій на рік! Тому найголовніша специфіка - це швидка окупність. Друга специфіка - ми єдина компанія на ринку довгохвильових систем опалення, яка виводить щороку нові моделі. З 2010-го по 2014-ий рік, ми створили 5 нових моделей! Однак мінус такого короткострокового планування: на 1 сезон - не можна запустити нову більш ефективну технологію довгохвильового опалення з більшою площею тепловідображення, з покращеним дизайном. Ми змушені виготовляти свої новинки "під замовлення", а звичайні моделі виготовляємо серійно. Як і будь-який опалювальний бізнес, Билюкс - це сезонність. Але варто відзначити, що з електричних - довгохвильове опалення має найменшу сезонність через те, що це насамперед це система опалення, яку встановлюють і навесні і влітку, коли роблять ремонти, коли починається будівельний сезон.

— Які Ваші поради майбутнім франчайзі, які оберуть дану галузь?

— Не боятися інновацій, нести ідею самого економічного опалювання з електричних у маси. Це забезпечить економію і заробіток більше, ніж з будь-якою іншою системою електричного опалення. Розуміти, що сильний продукт - це "вишенька" на торті. А сам торт - це система продажів, обслуговування, правильна експлуатація, автоматизовані теплорахунки, освоєння нових технологій. Це все надає франчайзер. Слід знати, що у стратегічному плані України закладено будівництво нових енергоблоків АЕС у найближчі 8 місяців і постійне будівництво магістральних ЛЕП потужністю 750 кВ.