Як відкрити кролячу ферму. Бізнес-план.

П'ятниця
25.07.2014
Від хобі до бізнесу, або плоди кролівництва
 

Україна - аграрна країна, і будь-яка галузь тваринництва має гарний потенціал. Кролівництво було популярним у нас кілька десятиліть тому, і сьогодні, після певного занепаду, воно починає відновлюватися.

Як показує досвід інших країн, кролівництво - цікаве, прибуткове, швидко окуповується. Це ббезвідходне виробництво: у справу йде все: і м'ясо, і шкурка. Позитивним моментом є те, що в Україні спостерігається чітка тенденція на заміщення безпородних кроликів високопородними. Зростає якість м'яса і шкурок, підвищується ефективність.

Прорив у ветеринарії
Українські кролівники взяли до уваги, що фінансові витрати на сучасну вакцину повертаються сторицею і позбавляють кролівника від традиційних ризиків. Поспілкувавшись з власниками кролячих ферм, ми прийшли до висновку, що основною проблемою проектів Startup у кролівництві є не економічна чи фінансова, а психологічна проблема.
 Підприємці-початківці думають, що промислове розведення кроликів - справа дуже ризикована, зокрема, через часті хвороб цих тварин. Але важливо відзначити, що протягом останніх 10 років мікробіологами та ветеринарними фармацевтами проведений реальний прорив у профілактиці захворювань тварин. Зараз на ринку України є до десятка вакцин різних виробників, які можуть ефективно протидіяти захворюванням.

Рентабельний бізнес
При наявності можливості забезпечити здоров'я поголів'ю, кролівництво - один з найбільш рентабельних видів фермерського господарства. Ніякий інший вид сільськогосподарських тварин не може зрівнятися з кроликами за швидкістю зростання. Кроленята при народженні важать всього 40-90 р. Але вже до шостого дня їх вага подвоюється, а у віці 1 місяця збільшується в 10-12 разів. Кролики дуже швидко розвиваються. Вже у віці 3,5-4 місяців кролиці досягають статевої зрілості. Кожна з них приносить за окрол 6-9, іноді до 14 кроленят. А за рік від однієї кролиці можна отримати 6-8 і більше окролів. За рік 100% окупність.
Поголів'я кроликів на Україні сьогодні становить приблизно 1,5-2 млн особин. До 98% тварин містяться в індивідуальних підсобних, і 2% - у фермерських господарствах.
Українські кролівники організовуються як в регіональні, так і в загальнореспубліканські об'єднання. Проводяться семінари, науково-практичні конференції. Найчастіше ядром, об'єднуючим навколо себе кролівників в тому чи іншому регіоні, є племінні господарства.

Професіоналізм і любов
Найголовніше при відкритті кролячого господарства - це любов до тварин. Відкрити бізнес з розведення кроликів не так складно, але є труднощі, які необхідно враховувати і з якими доведеться мати справу. Насамперед, важливо правильно підібрати персонал. У цьому бізнесі кадри вирішують багато чого, так як тварини ніжні, чутливі до стресів, хвороб, і непрофесійний підхід може погубити все поголів'я. Кролівництво - дохідна, але найскладніша з усіх галузей тваринництва, і успіх у розведенні кроликів, в значній мірі, залежить від всієї технології, а головне - від професіоналізму кролівника. Хороший кролівник повинен подбати про якість приміщень і кліток для тварин. Також потрібно серйозно підійти до пошуку ветлікаря (проведення вакцинації), підібрати правильне харчування. Потрібно дбати про майбутнє господарства: прибуток пускати на розвиток, використовувати сучасні технології виробництва.
Дмитро Титаренко, директор з розвитку Компанії AgroEx, офіційний представник головного фермерського порталу Fermer.ru: «Спочатку я не ставив завдання побудувати бізнес, а просто розвивав проект без оглядки на фінанси. Хотілося створити щось подібне моделі ІКЕА, коли все зрозуміло і доступно. Почати власний бізнес можна з двох кроликів, як би просто це не звучало. Ці тварини відрізняються дуже високою плодючістю, і, при правильному підході, кролиця може дати 5-6 окролів на рік (це більше 40 кроленят), що після відгодівлі складе близько 100-120 кг м'яса. Однак, домогтися гарних результатів можливо лише при забезпеченні необхідних умов утримання кроликів. Умови утримання є дуже серйозним чинником в отриманні якісної продукції кролівництва».

З якої суми стартувати?
На думку Дмитра Титаренка, мінімально виправданий старт кролячої ферми - $10 000 - це 10 шт. двоярусних мініферм для річної експлуатації з корисною площею по 3 кв.м. «Даної суми достатньо, щоб закупити обладнання для міні-ферми на 16 кролематок. Необхідно враховувати додатковий простір для молодняка і самців-виробників", - вважає Дмитро Титаренко. - Надалі, при нарощуванні ферми, можна повністю відмовитися від самців-виробників і використовувати систему штучного осеменіння, яка, в свою чергу, підвищує ефективність, і знижує похибку в продуктивності всієї ферми. Для дрібних фермерів або тих, хто хоче спробувати себе в цьому бізнесі, старт можливий і з 2-х міні-ферм (на 3 кролематки і самця). Сума старту до $ 2500 (з урахуванням поголів'я). У даному випадку повільніші темпи розвитку, але невеликі вклади і ризики. Подальший розвиток і нарощування бізнесу може проходити без додаткових вкладень за рахунок реінвестування. Темпи розвитку: збільшення продуктивності в 2 рази кожен рік.
Ціна маточного поголів'я
За словами Дмитра Титаренко, в залежності від ринкових цін вартість маточного поголів'я становить до $800 відповідно від обраної породи (16 кролематок). 16 кролематок - та кількість, яка зможе давати щомісячний обсяг м'яса близько 200 кг. Дана продуктивність дозволить розпочати роботу з налагодження каналів збуту з торговими мережами на початковому етапі. Надалі виробництво нарощується, виходячи зі зростання обсягів продажів.

Доходи і витрати
Витрати на персонал і вакцинацію покриваються за рахунок продажу шкурок, які, як правило, не враховуються в доходах. Якщо раціонально вибудувати цикли на виробництві, то можна скоротити число днів з основними роботами на фермі до 2 на тиждень, а в інші дні проводити тільки огляд поголів'я. Всі шкурки йдуть на експорт. Залежно від їх якості вартість коливається від 8 до 30 гривень за штуку. Після повного запуску циклу на виробництві щомісячний дохід становить близько $1200. Додатковою статтею доходу є продаж племінного поголів'я живою вагою, рентабельність якого практично в 5 разів вище м'ясного. Однак воно сезонне.

Бізнес-план фермы

Сума початкових інвестицій:

  • заупка кроликів (максимум) : 16 х $50 = $800
  • закупка кліток та допобладнання: 10 х $1тис. = $10 тис.
  • інтернет-сайт: $350  (можна акаунт интернет-магазину на Prom.ua)

Всьго: близько $11 тис.

Витрати в місяць:

  • корм: 700 кг х $0,75  = $525
  • зарплата персоналу: $300  (часткова зайнятість)
  • реклама: нема необхідності при використанні торгових порталів

Всього: близько $825

Доходи в місяць:

  • М'ясо: 160 голів х 1,5 кг х $/кг 6,25 = $1,5 тис.
  • Шкурка: 160 шкурок х $1 = $160

Прибуток перед оподаткуванням:

  • $1,5 тис. + 160 – $525 – $300 = $835 (Рентабельність близько 50%)

найчайтіше читане

Кюртош калач: європейські традиції - в Україну /18.10.2010

В Україні по франчайзингу пропонуватиметься концепція традиційного європейського хлібобулочного виробу

Яким має бути підприємець /26.02.2010

Тест на підприємництво

Види франчайзингу /19.11.2009

Франчайзингові системи можна структурувати по багатьом критеріям. Представляємо найпоширенішу класифікацію

Маркетинг та дослідження ринку /18.02.2010

В цій статті мова піде про явище маркетингу та його роль в успішності підприємства. Розглядаються методи дослідження ринку, збір, аналіз та використання інформації, яка необхідна в процесі прийняття рішень планування бізнесу і визначення вірогідності здійснення планованої діяльності

Що таке франчайзинг /20.11.2009

Якщо загалом франчайзинг асоціюють з бізнесом, це вже добре! Але варто знати, що детально означає франчайзинг. Адже це спосіб організації власної справи

популярне на форумі

Де купити ноубук

Всім привіт! Хочу купити собі ноутбук для роботи, та не можу визначитись. Підкажіть мені, який...

1 коментар
остання 08.10.2022
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

URGENT LOAN IS AVAILABLE NOW TODAY I GOT MY DESIRED LOAN AMOUNT $760K FROM A RELIABLE,TRUSTED AND REGISTERED PRIVATE LOAN COMPANY LAST...

2 коментар
остання 10.05.2022
первый бизнес

Шановний Сергій! Франшиза клінінгової компанії СуперКлін.Старт бізнесу всього 21...

5 коментар
остання 10.10.2020
Франчайзинг СуперКлин

Франшиза клінінгової компанії СуперКлін - це готовий бізнес за 21 день Формат Light та Формат...

1 коментар
остання 10.10.2020
What area unit the characteristics of a decent paragraph?

A paragraph may be a assortment of sentences that all relate to 1 main plan or topic. Effective paragraphs have four main characteristics: a subject sentence, unity, coherence,...

1 коментар
остання 10.01.2019
Як знайти бізнес-ідею для себе

Текст ні про що! Якби ціллю автора було не налити води (потрібної кількості символів), то було б...

1 коментар
остання 06.12.2018
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

Имя кредитора: г-н Пол Уильям. Lender E-mail: paul_william_loanhouse@hotmail.com Мы предлагаем частные, коммерческие...

2 коментар
остання 02.04.2018
METRO: франчайзинг в Україні

Ребята! кто-то получил разъяснения или инфу по metro

5 коментар
остання 19.01.2017