Як відкрити пейнтбольний клуб? Бізнес-план

Вівторок
11.09.2012
Гроші, інвестовані у відкриття пейнтбольного клубу зі стаціонарним майданчиком, повертаються вже за рік
 

Пейнтбол - це бізнес, який починається із пристрасті. Для того щоб відкрити власний клуб, недостатньо мати тільки гроші і підприємницький талант. Цією справою займаються справжні фанати, професійні спортсмени, для яких пейнтбол - спосіб життя. Щоб захопитися цим спортом, не обов'язково займатися ним із дитинства. Адже пейнтболу, як і коханню, всі віки покірні. Досить просто опинитися в певному місці в потрібний час, побачити, як це відбувається, взяти в руки зброю, нашпигувати кольоровими кулями і ... захотіти нових перемог.

Карта бойовищ

Згідно з даними Асоціації пейнтбольних клубів України, на вітчизняному ринку працює близько 200 операторів. Найбільшого розвитку пейнтбольний бізнес досяг в східних і центральних областях країни. "В обласних центрах Західного регіону функціонує приблизно по 2-3 пейнтбольних клуби, а в містах районного значення - максимум по одному, - розповідає Роман Кузів, директор Чернівецького пейнтбольного клубут "Легіон". - На столичному ринку працює близько трьох десятків клубів. Що стосується Сходу України, то, як в обласних, так і в районних центрах, тут діє в середньому по 5-6 клубів". Однак не всі клуби можна знайти на карті. Деякі підприємці орендують землю, де влаштовують один або декілька майданчиків для гри, душові кабіни та роздягальні, а інші - обслуговують ігри тільки на виїзді. "З усіх столичних клубів лише в п'ятьох є дах над головою, - розповідає співвласник київського клубу "Планета" Євген Маринченко. - Всі інші, а їх більшість, працюють, влаштовуючи ігри на замовлення в лісах". Для відкриття таких клубів не потрібні значні фінансові витрати, проте їх популяризація серед клієнтів вимагає більш активної реклами.

Першою кулею в ціль

Бажаючих зайнятися пейнтбольним бізнесом часто хвилює питання: а чи потрібна для здійснення цієї діяльності ліцензія? Мати в наявності ліцензію необхідно тільки для спортивного пейнтболу: коли на базі клубу працює тренер, який готує команду до чемпіонатів та інших змагань. Інша справа - прокатний пейнтбол, який власне і складає основу пейнтбольного бізнесу. "Прокатний пейнтбол підпадає під такі КВЕДи, як "здача устаткування","торгівля непродовольчими товарами", і, якщо буде бажання влаштовувати турніри,"використання спортивних споруд", - розповідає Роман Кузів.

Отже, щоб відкрити пейнтбольний клуб, потрібно для початку зареєструвати своє підприємство або оформитися приватним підприємцем і визначитися з форматом клубу. Як уже згадувалося вище, для цього не обов'язково мати стаціонарний обладнаний майданчик. Ігри можна влаштовувати і в лісі, не витрачаючи на це жодних додаткових коштів. Фарба, якою заправлені кульки - харчова, не токсична, тому для проведення гри в лісі не потрібно ніяких дозволів. Однак власна площадка - це погляд у майбутнє. "Сарафанне радіо", яке забезпечує життя клубів, що працюють на виїзді, одного разу може вимкнутися. Якщо клуб має постійне місце дислокації, його клієнти завжди знають, де можна "скуштувати" колишніх розваг.

Вибираючи територію для клубу, варто подбати про те, щоб до неї був гарний під'їзд громадським транспортом. Як варіант, можна орендувати землю в місцях масового скупчення людей: зонах відпочинку та розважальних комплексах. Це дозволить максимізувати потік клієнтів.

На території, відведеній під клуб, розміщується ігровий майданчик, офіс компанії, душі і роздягалки. Площа класичної пейнтбольного майданчика становить 25 на 50 м. Майданчик можна зробити з різного матеріалу. Існують як більш затратні, так і досить бюджетні варіанти. "На матеріали, необхідні для будівництва нашої площадки, ми витратили близько 20 тис. грн, - розповідає Євген Маринченко. - Всі споруди на нашому пейнтбольному полі - дерев'яні. Оскільки клуб носить назву "Планета", ми вирішили розмістити на майданчику будови з усього світу: Стоунхендж, піраміду Майя, російські млини і будиночки, різні укріплення тощо. Зводячи пейнтбольне поле, потрібно дотримуватися певного стилю: якщо на ньому є кузова автомобілів, то воно повністю має складатися з кузовів автомобілів, якщо є дерев'яні споруди, то ніяких інших там бути не повинно".

Бізнес-план

Сума початкових інвестицій:

  • спорядження для 22 гравців: 25 тис. грн
  • спорудження адміністративного приміщення: 40 тис. грн
  • будівництво майданчика: 20 тис. грн

Разом: 85 тис. грн

Витрати на місяць:

  • купывля пейнтбольних кульок (280 чол в місяць; 300 кульок/чол) = 10,9 тис.
  • заправка зброї на 15 ігор: 240грн
  • оренда землі: 5 тис. грн
  • зарплата інструктора: 3 тис. грн
  • витрати на прання форми, ремонт обладнання та обслуговування клубу = 2,5 тис. грн

Разом: 21,6 тис. грн

Доходи в місяць:

  • Продаж кульок: 25,2 тис. грн
  • Оренда обладнання: 8,4 тис. грн

Разом: 33,6 тис. грн

Прибуток перед оподаткуванням
33,6 тис. грн - 21,6 тис. грн = 12 тис. грн

Окупність бізнесу
85 тис. грн: 12 тис. грн = 8 міс

Представлений розрахунок є лише орієнтовними - для кожного конкретного випадку і умов цифри будуть варіюватися (ціни взяті за Києвом)


найчайтіше читане

Відкриття СТО. Бізнес-план /16.11.2011

Як заробити на станції техобслуговування автомобіля

Як відкрити клінінгову компанію? Бізнес-план /18.05.2013

Хоча в середньому рентабельність клінінгового бізнесу становить 10%, це не відлякує підприємців. Адже попит на послуги щорічно збільшується

Яким має бути підприємець /26.02.2010

Тест на підприємництво

Види франчайзингу /19.11.2009

Франчайзингові системи можна структурувати по багатьом критеріям. Представляємо найпоширенішу класифікацію

Маркетинг та дослідження ринку /18.02.2010

В цій статті мова піде про явище маркетингу та його роль в успішності підприємства. Розглядаються методи дослідження ринку, збір, аналіз та використання інформації, яка необхідна в процесі прийняття рішень планування бізнесу і визначення вірогідності здійснення планованої діяльності

популярне на форумі

Як відкрити клінінгову компанію? Бізнес-план

Доброго дня!Чудово,що маєте бажання створити власну справу.В клінінговій індустрії питання...

2 коментар
остання 10.10.2020
Открытие СТО. Бизнес-план

Кредитор? Вам потрібна термінова позика чи бізнес-позика? Ти будешвідмовлено в отриманні позики...

3 коментар
остання 20.11.2017
Открытие СТО. Бизнес-план

Раскрутка, PR, брендинг, узнаваемость ТМ - дело маркетологов, а мастер должен заниматься своим...

3 коментар
остання 10.03.2017
BVS-Rabota: працевлаштування по франчайзингу

Вимоги до приміщення для філіала

1 коментар
остання 25.11.2016
LEGO по-франчайзингу

Я хочу получать комментарии по этой теме на e-mail

1 коментар
остання 16.08.2016
Открытие СТО. Бизнес-план

На рахунок зарплата майстру 30% від заказу. Це дуже мало як для майстра. Якщо дійсно хороший...

3 коментар
остання 15.07.2016
Работа за границей - возможность выжить?

Мне интересно, насколько реально перевестись в зарубежное отделение компании, если есть...

2 коментар
остання 21.05.2016
Ринок бутильованої води зростає

Лично я стараюсь употребить дневную норму воды. Чаще всего покупаю уже розлтую в бутыли воду, но...

2 коментар
остання 21.05.2016