Як відкрити цегельний завод? Бізнес-план

П'ятниця
24.02.2012
Які прибутки обіцяє цегельний бізнес?
 

Цегельні заводи - не така велика рідкість в Україні. Мало того, що цей бізнес представлений в кожній області країни, той чи інший завод можна знайти майже в кожному районі. Тим не менше, без роботи не сидить ніхто - активне повсюдне будівництво численних об'єктів цьому сприяє.

Підприємців приваблює в цей бізнес його стабільна актуальність і швидка окупність. Цегляні підприємства за потужністю поділяються на три основні категорії. «Маленькі заводи виробляють від 2 до 3 млн цеглин щорічно і окупаються в термін від 2,5 до 4 років, - розповідає співвласник Дубравського цегельного заводу у Львівській області потужністю 9-12 млн цеглин на рік Сергій Могорт. - Підприємства середньої потужності дають 5-15 млн цеглин щорічно, термін їх окупності становить 2-3 роки, а великі потужні заводи з продуктивністю 25-60 млн повертають власнику інвестовані кошти за період від 1,5 до 2 років».

Однак вищенаведені цифри стосуються тільки тих підприємств, які були раніше в експлуатації. Спорудження нового вимагає вже не кількох мільйонів, а кількох десятків мільйонів гривень, і окупиться воно не так швидко. Тому розвивати підприємство з нуля варто лише в тому випадку, якщо воно розраховане на значно більші потужності, ніж наведені вище приклади, і планує виготовляти лише високоякісну цеглу.

Цікавий процес

Процес виготовлення цегли досить складний і багатоетапний, тому заслуговує на особливу увагу з боку підприємця. Складність процесу прямо пропорційна рівню потужності заводу. Адже підприємства середньої та великої потужності значною мірою автоматизовані: тільки в такому випадку вони можуть виготовляти велику кількість цегли. В будь-якому разі все починається з глини, яка видобувається в кар'єрі відкритим способом. Для виробництва зручно, щоб він знаходився неподалік від заводу - на відстані не більше 1-2 км. У такому випадку витрати часу та палива на перевезення сировини будуть мінімальними. «Якщо сировина знаходиться на відстані більше 20 км від заводу, виробництво стає нерентабельним», - стверджує Сергій Могорт.

Маленькі заводи виробляють від 2 до 3 млн цеглин щорічно і окупаються в термін від 2,5 до 4 років. Підприємства середньої потужності дають 5-15 млн цеглин щорічно, термін їх окупності становить 2-3 роки, а великі потужні заводи з продуктивністю 25-60 млн повертають власнику інвестовані кошти за період від 1,5 до 2 років

З кар'єра чи глинозапасника сировина транспортується в спеціальний бункер. Глина надходить на похилий транспортер, туди ж при необхідності додаються різні добавки: вигоряючі, що, залежно від цілей, підвищують або знижують пластичність глини. У якості добавок можуть використовуватися різні відходи промисловості. Стрічковим транспортером маса подається на переробку до вальців грубого помелу. Там відбувається первинне дроблення глини, з неї виділяють великі тверді включення. Підготовлена ​​глиняна маса потрапляє в змішувач. Лопатки змішувача інтенсивно перемішують і транспортують шихту (так називають «глиняне тісто») в сторону преса. Його шнеки перемішують, ущільнюють і вичавлюють масу через мундштук преса у вигляді бруса заданого перерізу, який нарізається спеціальним приладом («струною») на цеглинки однакового розміру. Це сирець, який на відміну від готової цегли ще не зовсім сухий. Саме тому один такий брусок важить 4,5 кг, тоді як готова цегла - 3 кг. Отриманий сирець працівники заводу вантажать на спеціальний «люльковий» конвеєр. На «люльках» його перевозять у сушильні сараї, де протягом наступних двох тижнів відбувається процес природної сушки. Потім висушений сирець йде у піч, звідки після випалу і виходить кінцевий продукт - цегла. Якщо ми говоримо про завод середньої та великої потужності, то тут цей процес теж повністю автоматизований.

З початку виробництва до отримання першої повноцінної цегли проходить від 6 днів (завод середньої потужності) до 3 тижнів (невелике виробництво). Швидкість виготовлення продукції залежить від двох факторів: використовуваних технологій та погодних умов. Продуктивність заводу також залежить від того, яку піч ви оберете. Вони бувають переважно двох видів: кільцеві та тунельні. Використання першої вимагає менших витрат, але в такому разі не обійтися без ручної праці. При цьому якість цегли, випаленої в кільцевій печі, буде нижчою, ніж в більш дорогій і повністю автоматизованої тунельної печі.

Погодні умови важливі для тих заводів, які використовують природну сушку, адже в разі тривалих опадів сирець сохне довше. Якщо на заводі є примусові сушила, погодні умови - не настільки важлива складова успіху. Хоча їхній вплив все одно відчувається. Це обумовлено перш за все тим, що взимку ні приватники, ні будівельні компанії не займаються активним будівництвом. Як наслідок - цегла втрачає покупця, і продовжувати в цю пору року виробництво немає сенсу. По-друге, сильні морози роблять проблематичним видобуток сировини з кар'єру. В цілому, якщо теплі дні тривають максимально довго, завод може працювати з квітня і до кінця грудня. Однак найчастіше виробничий процес триває 7-8 місяців, після чого команда цегельного може піти в заслужену відпустку до самої весни.

З початку виробництва до отримання першої повноцінної цегли проходить від 6 днів (завод середньої потужності) до 3 тижнів (невелике виробництво).

Another brick in the wall

Відкриваючи цегляне виробництво, приготуйтесь до постійного контролю якості з боку держави. В процесі підприємницької діяльності вам необхідно буде щорічно отримувати сертифікат відповідності. Технагляд здійснюється органом сертифікації один раз на півроку.

Від сировини та потужності обладнання залежить і якість цегли. Цегла керамічна повнотіла рядова, виробництво якої вимагає великих енергозатрат - це звичайно цегла низьких марок за міцністю (М-75, М-100, М-125). Раніше ці марки переважали на ринку, сьогодні ж повільно виходять з ужитку, оскільки їхні показники якості (міцність і морозостійкість) нижчі, ніж в інших, проте через свою низьку вартість, так само користуються попитом і мають свого покупця. Виготовленням полнотілої цегли зазвичай займаються малопотужні підприємства. Великі заводи воліють виготовляти пустотілу ефективну цеглу, адже теплоізоляційні характеристики останньої вищі, а сировини для її виробництва потрібно менше. Для виготовлення 1 тис. штук порожнистої цегли (до складу якої входить повітря) потрібно 2,5 т глини, тоді як на випал полноцілої піде близько 4 т.

Будуємо бізнес

Для організації цегельного справи перш за все потрібно поклопотатися про кар'єр з глиною. Для отримання права на його використання необхідно отримати спеціальну ліцензію від Держкомітету природних ресурсів. Дозвіл на експлуатацію кар'єра видадуть в тому випадку, якщо розвіданих запасів вистачить на 20 років (орієнтовно це 500 тис. кубометрів глини. В залежності від розміру запасів за цей документ доведеться викласти від 50 до 100 тис. грн. Вся процедура оформлення вимагає близько 250-300 тис. грн. Покупка невеликого заводу обійдеться в 2-3 млн грн. Якщо він працює на вугіллі, а ви захочете оптимізувати виробництво і провести його газифікацію, це вимагатиме у вас додатково від 500 тис. до 1 млн гривень. Але, прийнявши таке рішення, пам'ятайте: багато заводів, у тому числі і ті, потужність яких перевищує 30 млн цеглин на рік, відмовляються сьогодні працювати на газі. Вони вибирають змішаний тип або повністю переходять на вугілля, як менш витратний спосіб виробництва.

Бізнес-план

Сума початкових інвестицій:

  • купівля заводу = 3 млн грн
  • плата за використання землі с/г призначення: 146 тис. грн
  • дозвіл від Держкомітету природних ресурсів: 100 тис. грн

Разом: 3 млн 246 тис. грн

Витрати в рік:

  • оплата електроенергії: 15 тис. грн/міс × 12 місяців = 180 тис. грн
  • плата за промислове використання глини: 75 тис. грн
  • зарплата персоналу: 1 млн 320 тис. грн
  • витрати на вугілля: 90 тон/міс × 10 міс. × 500 грн = 450 тис. грн

Разом: 2 млн 25 тис. грн

Доходи в рік:

  • продаж цегли: 1 грн/цеглина × 3 млн цеглин = 3 млн грн

Прибуток перед оподаткуванням:
3 млн грн - 2 млн 25 тис. грн = 975 тис. грн

Окупність бізнесу:
3 млн 246 тис. грн : 975 тис. грн = 3,3 роки

Представлений розрахунок є лише орієнтовним - для кожного конкретного випадку і умов цифри будуть змінюватись (Ціни взяті за Києвом)


найчайтіше читане

Відкриття СТО. Бізнес-план /16.11.2011

Як заробити на станції техобслуговування автомобіля

Маркетинг та дослідження ринку /18.02.2010

В цій статті мова піде про явище маркетингу та його роль в успішності підприємства. Розглядаються методи дослідження ринку, збір, аналіз та використання інформації, яка необхідна в процесі прийняття рішень планування бізнесу і визначення вірогідності здійснення планованої діяльності

Яким має бути підприємець /26.02.2010

Тест на підприємництво

Як відкрити клінінгову компанію? Бізнес-план /18.05.2013

Хоча в середньому рентабельність клінінгового бізнесу становить 10%, це не відлякує підприємців. Адже попит на послуги щорічно збільшується

Види франчайзингу /19.11.2009

Франчайзингові системи можна структурувати по багатьом критеріям. Представляємо найпоширенішу класифікацію