Кредит чи інвестиції?

Понеділок
23.02.2015
Як залучити інвестиції у бізнес та чи варто брати кредити розповідає Олена Малиновська
 

—  Олено, що Ви скажете відносно розвитку малого та середнього бізнесу сьогодні в Україні? Які кроки потрібно зробити підприємцям?
—  Насамперед, хочу звернутися до підприємців із старою і доброю фразою: «безумству хоробрих співаємо ми пісню», тому що, щоб не відбувалося у країні, підприємці втілювали, втілюють і будуть втілювати свої ідеї у життя. Що я на сьогоднішній день порадила б? По-перше, слово «криза» в китайській мові складається із двох ієрогліфів: один означає «небезпека», а інший представляє собою «можливість». Старе йде, а на заміну приходить нове. Прошу всіх підприємців подивитися на події, які відбуваються в країні трохи з іншого боку. Незважаючи на те, що Нацбанк підвищує вартість валюти, ставка по кредиту зростає, а грошей в обороті все менше і менше і здавалося б, що все погано, але насправді в Україні все чудово, так як вона зробила свій вибір і визначила шлях. Тому потрібно подивитися на все, що відбувається у позитивному руслі і на перспективу.
 Отже, для взаємоспівробітництва, залучення інвестицій у бізнес, підприємцям важливо вчити мови: англійську, німецьку, іспанську, італійську, японську, китайську та інші. Щоб повернутися обличчям до американських, європейських і східних інвесторів, які жадають з нами познайомитися і співпрацювати, але, на жаль, в силу культурологічних мов, виникає проблема.
 Крім мов важливо вивчати західне економічне поле, яке завжди буде для нас цікавим. У нас є всі передумови та ресурси для розвитку малого та середнього бізнесу. Подивіться, хоча б з тієї точки зору агробізнесу, який росте, розвивається і розвиватиметься далі. У сільському господарстві будуть виводиться нові сорти рослин, нове насіння, що буде затребуваним не тільки на європейському ринку, а й на азіатському. Також можемо взяти, наприклад, бізнес з вирощування квітів. Сьогодні ми закуповуємо їх у Голандії, але зі зростанням валюти, це стає невигідним. Україна має можливість вирощувати квіти і доставляти їх сусідам це завжди буде актуальним. 

—  Як сьогодні підприємцю залучити інвестиції у бізнес?

—  Де брати інвестиції? Вони є скрізь. По-перше, зараз працює багато фондів. Наші друзі та родичі в Канаді та Америці чекають цікавих ідей, проектів, стартапів. Але повторюся, важливим є знання мови. Також необхідна наявність гарного бізнес-плану, тому що залучення інвестицій починається з грамотного бізнес-плану. Все має бути на професійному рівні. Якщо цих знань у підприємця немає, то їх потрібно набувати, а у цей час звернутися до фахівців, які ними володіють. Бо після першого кварталу, інвесторам (американцям або ж європейцям) потрібно надати звіт про виконану роботу, так що, бізнес-план, перш за все.
 Далі, дуже важливо знайти грамотного юриста. Оскільки наш уряд готує низку змін до бюджету 2015-го року, то щоби бути у курсі подій, уважно стежити за всією законодавчою діяльністю, коли остаточні правила гри ще не розроблені, потрібен фахівець у цій сфері. У наш час юрист - дуже важлива людина в бізнесі.
 Хотіла б звернути увагу підприємців на те, що може допомогти їм у кризу. Буквально з дня на день у Києві буде відкрито офіс представництва Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), на розгляд якого можна подавати проекти для фінансування проектів розвитку українського середнього ітамалого бізнесу.

—  Поділіться своєю думкою щодо кредитів. Чи варто сьогодні брати кредити в банках?

—  Банки неохоче дають кредити, але знову-таки, все залежить від бізнес-плану. Якщо в ньому закладена швидка окупність кредиту, то можна брати, але важливо пам'ятати, що перший час він зажадає великих платежів. Охочіше банки дають кредити на проекти, де є його забезпечення. Сьогодні Нацбанк виступив з ініціативою про без заставну видачу кредитів, але поки це тільки ініціатива і скільки часу знадобиться для впровадження її в життя, як завжди невідомо. Так що, якщо інвестиції залучаються для стартапу, то звичайно краще працювати з фондами. В Україні є багато фондів, наприклад, Богдана Гаврилишина, потрібно подивитися, зробити аналіз: хто і що готовий фінансувати. Юрист компанії повинен постійно і уважно спостерігати за зміною ситуації на ринку, щоб вчасно проконсультувати керівника про зміни, і коли ситуація у законодавчому плані буде поліпшуватися, а ми до цього обов'язково прийдемо, то можна посилити свої позиції і через кредит. На сьогоднішній день робота Нацбанку з комерційними банками в області кредитування бізнесу, тільки починається, і ми сподіваємося, що найближчим часом буде розроблено хорошу програму для підприємців.

Фінансові вливання в уже діючий бізнес, у якого хороша кредитна історія і бізнес-план, не є проблемою. Але, насамперед, варто пошукати той необхідний резерв грошей усередині компанії. Можна провести структурні реформи і звільнити гроші, маю на увазі реалізувати той фонд, який не потрібен підприємству, наприклад, продати не потрібні об'єкти. У будь-якому випадку потрібно проконсультуватися з аналітиками: чи варто випускати ту ж продукцію або далі працювати у тій же ніші? Для початку слід провести внутрішній аудит ситуації, і вже після нього приймати рішення щодо кредиту в банку. Це серйозна робота.


читати статті

Хто може працювати в умовах карантину? /31.03.2020

Різниця між закладом громадського харчування та продуктовим магазином. Коментар юриста

Стрибок за прибутком /16.01.2019

– Франчайзі заробляє вже з першого дня роботи батутного парку. Бізнес генерує від 8 тис. дол. доходу в місяць – стверджує Бартош Следзінські, засновник Jump Planet.

Як правильно створити сайт для нового бізнесу? /03.03.2017

Про те, як вибрати IT-компанію і створити ефективний сайт, розповідає маркетинг-директор компанії Skywell Олексій Хохлов.

Біржова торгівля приносить до 500% річних /03.11.2016

Про те, чим торгівля на біржі краща бізнесу, і де їй навчатися розповів консультант з інвестицій в американські активи "AFA" Андрій Савенко.

Як підприємцю не стати боржником банку? /14.09.2016

Про те, як повинен вести себе бізнесмен, що не в змозі виплачувати кредит, розповів провідний юрист ЮФ "Лекснавігатор" Едуард Хмиров.

популярне на форумі

Де купити ноубук

Всім привіт! Хочу купити собі ноутбук для роботи, та не можу визначитись. Підкажіть мені, який...

1 коментар
остання 08.10.2022
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

URGENT LOAN IS AVAILABLE NOW TODAY I GOT MY DESIRED LOAN AMOUNT $760K FROM A RELIABLE,TRUSTED AND REGISTERED PRIVATE LOAN COMPANY LAST...

2 коментар
остання 10.05.2022
первый бизнес

Шановний Сергій! Франшиза клінінгової компанії СуперКлін.Старт бізнесу всього 21...

5 коментар
остання 10.10.2020
Франчайзинг СуперКлин

Франшиза клінінгової компанії СуперКлін - це готовий бізнес за 21 день Формат Light та Формат...

1 коментар
остання 10.10.2020
What area unit the characteristics of a decent paragraph?

A paragraph may be a assortment of sentences that all relate to 1 main plan or topic. Effective paragraphs have four main characteristics: a subject sentence, unity, coherence,...

1 коментар
остання 10.01.2019
Як знайти бізнес-ідею для себе

Текст ні про що! Якби ціллю автора було не налити води (потрібної кількості символів), то було б...

1 коментар
остання 06.12.2018
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

Имя кредитора: г-н Пол Уильям. Lender E-mail: paul_william_loanhouse@hotmail.com Мы предлагаем частные, коммерческие...

2 коментар
остання 02.04.2018
METRO: франчайзинг в Україні

Ребята! кто-то получил разъяснения или инфу по metro

5 коментар
остання 19.01.2017