Сфера ландроматів в Україні

Понеділок
02.03.2015
Проблеми та тенденції розвитку ринку пралень самообслуговування
 

На Заході пральні самообслуговування давно стали не просто успішним бізнесом, а вже сформували новий пласт культури. Про те, чому на українському ринку ландроматів гравців так мало, що про конкуренцію і говорити не доводиться, нам розповість Євген Ільницький.

— Євгене, чому за кордоном пральні самообслуговування - явище, яке стало елементом культури, а у нас все лише на початковому етапі розвитку?

— За кордоном пральні самообслуговування - явище дійсно більш популярне, ніж на пострадянському просторі. Мені здається, що просто так склалося історично. У нас у кожному будинку встановлено пральну машинку, і цей факт є причиною того, чому в нас не популярний даний формат послуг. За кордоном усе навпаки. Є пральні самообслуговування, то навіщо купувати пральну машинку додому? Це можна порівняти з питанням "що з'явилося раніше курка чи яйце?", - ніхто не знає.

Чи багато компаній представлено на українському ринку в даному секторі?

— Даний сегмент ринку на сьогоднішній день, можна сказати, пустує. Є пральні промислового формату, є хімчистки. Пралень самообслуговування дуже мало. Кількість відкритих пунктів у нашій країні можна на пальцях перерахувати. Наша компанія перша і поки що єдина, хто вирішив системно підійти до даного питання. І я особисто бачу величезний потенціал зростання для розвитку даного бізнесу в Україні.

— Які виникають складнощі при відкритті, веденні даного бізнесу в нашій країні?

— Єдину складність у відкритті пральні самообслуговування, яку я можу виділити, це пошук приміщення. Воно має бути розташованим в окремо відведених районах міста, а зокрема, в районах, де сконцентровано найбільше гуртожитків (70% наших клієнтів - це студенти) таким чином, щоб дійти пішки до пральні можна було за короткий час: не більше ніж  за 5 хвилин. Окрім цього, приміщення має відповідати певним технічним вимогам. Повинен бути прокладений силовий кабель не менше 25 КВт, підведення і відведення води, припливно-витяжна вентиляція, окремий вхід. Це лише основні пункти. Звичайно ж оренда відвідування повинна бути по кишені. Всі ці вимоги дуже важливі, тому що для пральні необхідно розробити проект для погодження з СЕС для отримання відповідного дозволу для роботи.

— Які марки пральних машин максимально підходять для пралень? Як довго працює така машина? 

— Можу сказати одне. Це має бути професійна техніка. Ні про які побутові машини, придбані в гіпермаркеті побутової техніки не може бути й мови. Я орієнтуюся на потенційних партнерів - техніку виробника "Miele". Також  можу виділити серед професійної техніки "Electrolux" і "Whirlpool".

— Яким Ви бачите розвиток даного бізнесу в Україні? Чи будемо ми мати такий же розвиненою ринок ландромат як, наприклад, в США?

— Я бачу розвиток даного сегмента послуг серед молоді, студентів. Їм, живучи в студмістечках необхідно десь прати речі, не возити ж додому брудну білизну. У тазиках прати важко. Ми намагаємося зробити пральні комфортними для клієнтів, щоб їм хотілося туди повернутися і полегшити свій побут за невеликі гроші. Варто зазначити, що клієнтом пральні самообслуговування може стати будь-хто. Наприклад, людині потрібно випрати великий плед або ковдру. Те, що в домашню машинку не поміститься, а до хімчистки нести - дорого. Ми маємо рішення - пральня самообслуговування. Це і дешевше в 2-2,5 рази, як показала практика, і швидше (цикл прання та сушіння займає не більше 3-х годин). Теж саме стосується і пуховиків. Їх можна почистити за 250-300 грн. у хімчистці або за 100 грн. - у нас. Є різниця. Підбивши підсумок, можу сказати, що потенціал розвитку даного бізнесу в Україні є, і не маленький. Ми ж усі йдемо в Європу, то ж давайте починати думати ширше.

— Ваші поради починаючому підприємцю, що вирішив запустити пральню самообслуговування?— Купуйте франшизу, ставайте партнером мережі. Це дозволить заощадити час і гроші, обійшовши масу помилок, які допустив я за ці кілька років.


найчайтіше читане

Відкриття СТО. Бізнес-план /16.11.2011

Як заробити на станції техобслуговування автомобіля

Маркетинг та дослідження ринку /18.02.2010

В цій статті мова піде про явище маркетингу та його роль в успішності підприємства. Розглядаються методи дослідження ринку, збір, аналіз та використання інформації, яка необхідна в процесі прийняття рішень планування бізнесу і визначення вірогідності здійснення планованої діяльності

Яким має бути підприємець /26.02.2010

Тест на підприємництво

Як відкрити клінінгову компанію? Бізнес-план /18.05.2013

Хоча в середньому рентабельність клінінгового бізнесу становить 10%, це не відлякує підприємців. Адже попит на послуги щорічно збільшується

Види франчайзингу /19.11.2009

Франчайзингові системи можна структурувати по багатьом критеріям. Представляємо найпоширенішу класифікацію

популярне на форумі

Як відкрити клінінгову компанію? Бізнес-план

Доброго дня!Чудово,що маєте бажання створити власну справу.В клінінговій індустрії питання...

2 коментар
остання 10.10.2020
Открытие СТО. Бизнес-план

Кредитор? Вам потрібна термінова позика чи бізнес-позика? Ти будешвідмовлено в отриманні позики...

3 коментар
остання 20.11.2017
Открытие СТО. Бизнес-план

Раскрутка, PR, брендинг, узнаваемость ТМ - дело маркетологов, а мастер должен заниматься своим...

3 коментар
остання 10.03.2017
BVS-Rabota: працевлаштування по франчайзингу

Вимоги до приміщення для філіала

1 коментар
остання 25.11.2016
LEGO по-франчайзингу

Я хочу получать комментарии по этой теме на e-mail

1 коментар
остання 16.08.2016
Открытие СТО. Бизнес-план

На рахунок зарплата майстру 30% від заказу. Це дуже мало як для майстра. Якщо дійсно хороший...

3 коментар
остання 15.07.2016
Работа за границей - возможность выжить?

Мне интересно, насколько реально перевестись в зарубежное отделение компании, если есть...

2 коментар
остання 21.05.2016
Ринок бутильованої води зростає

Лично я стараюсь употребить дневную норму воды. Чаще всего покупаю уже розлтую в бутыли воду, но...

2 коментар
остання 21.05.2016