Бізнес в умовах війни і форс-мажору

Середа
03.12.2014
Чого варта ситуація у країні для підприємців і що відбувається з їх з бізнесом?
 

Коли говорять про бізнес, часто вживають слово «війна» - війна з конкурентами або за споживача. З весни 2014 всі, у кого є бізнес в Донецькій чи Луганській областях України, говорять про війну в прямому сенсі, без лапок. Війна на Донбасі радикально змінила життя регіону, вдаривши по всіх суспільних інститутах і системі соціальних відносин.

Бізнес Донбасу в умовах війни

Починаючи з квітня компанії одна за одною проходили процес перереєстрації, знімаючись з обліку в Луганській та Донецькій областях, і переводячи компанії в інші регіони. Деякі зайняли очікувальну позицію - термінові вакансії закривали, а нові не відкривали, заморозили довгострокові проекти, нові планували реалізувати тільки після стабілізації ситуації на Сході. Дрібний бізнес, у свою чергу, намагався усіма силами виживати, але артилерійські обстріли сказали своє вагоме слово, і підприємства поспішили покинути Донбас. Більшість бізнесменів з територій, підконтрольних ДНР і ЛНР, бояться розповідати, як у них йдуть справи. Можливо, їх прослуховують, а потім можуть виникнути проблеми - або з окупантами, або з СБУ. Деякі бізнесмени не виходять на зв'язок і неможливо дізнатися, що відбувається з ними, а також з їх бізнесом. За словами представника компанії Slanovskiy (мережа весільних салонів), у зоні ведення бойових дій, бізнесу зараз немає, і бути не може. Максимум що там зараз може бути і, що назвати бізнесом дуже складно - це діяльність, пов'язана з продуктами харчування та життєво необхідними речами.

З 1-го грудня поточного року регіон відрізаний від гривневих розрахунків. У зоні бойових дій, яка не підконтрольна українській владі, було припинено діяльність державних організацій та органів влади. Фактично, повне припинення облуговування на даних територіях означає неможливість здійснення будь-яких фінансових операцій у гривні

"Важко про це говорити. Наші торговельні франчайзингові об'єкти ми заморозили ще у червні поточного року. У нас є 2 магазини в Луганську і 1 - в Донецьку. На сьогоднішній момент працювати в цих містах можливо лише при отриманні дозволу від ЛНР або ДНР, на що не йде жодна велика мережа або компанія. Більше того, з 1-го грудня по указу Президента України припинено роботу з держустановами в зоні АТО, які не контролює українська влада. Тому на окупованих територіях ми не працюємо. Також неможливо здійснювати продажі по інтернету, так як служби доставки не функціонують у цих містах", - ділиться Мартін Міськевич, директор компанії «Бета-Реда Україна», яка є офіційним представником торгової марки TOP SECRET в Україні.

Те, що сьогодні відбувається на східній землі України, людською мовою описати складно. Підприємці, які пройшли 10 кіл пекла, поділилися про ситуацію у зоні конфлікту, і просили їх імен не називати. Розповідають, що окупанти приходять з автоматами і творять все, що захочуть: відбирають бізнес, квартири, дорогі машини, вимагають податки і якщо їм не підкоритися, то катують або позбавляють життя. Приміром, у одного бізнесмена за непослух викрали дружину і попросили викуп. Він заплатив, і забравши дружину виїхав з регіону. У власника мережі терміналів через те, що він відмовився співпрацювати з окупантами забрали все, але йому вдалося виїхати. Працюють лише ті компанії, які знайшли спільну мову з ДНР або ЛНР і платять їм. Якщо ж бізнесмен відкрито підтримує АТО, то він «укріп» і з такими обходяться жорстоко. Кажуть, що прості люди, які залишилися, виживають за рахунок запасів продуктів і грошей, та різного роду допомоги. Коли йде перестрілка, бомбування, то всі, без винятку, ховаються по підвалах. З ранку більш-менш спокійно, але ближче до обіду і пізніше, кількість обстрілів зростає в рази. Ті, хто виїхав зовсім недавно, кажуть, що місто поступово завмирає, а в очах людей витає страх перед майбутнім.

Що залишилося від українського бізнесу в Криму?

За час окупації півострова, бізнес-карта Криму сильно змінилася: частина міжнародних та українських компаній пішли, перевівши потужності на материкову Україну. Але більшість підприємців не захотіли жертвувати інвестиціями і перереєстрували компанії на нові юрособи за російським законодавством. Меншість залишилося працювати, як українські компанії. Практично першим на зміну правил бізнесу в Криму відреагував продуктовий рітейл. Ще наприкінці квітня стало відомо, що такі міжнародні оператори, як німецький Metro Group і французький Auchan - передають свої кримські магазини російським підрозділам. Складніше довелося іншим рітейлерам, які не мають родинних структур у Росії. Мережа Фуршет, яка є значним гравцем ринку, заявила про свій намір згорнути бізнес на півострові. Марк Зархін, співвласник ресторанів «Кумпель», «Дарвін», а також найбільшої франчайзингової мережі «Піца Челентано» та ін. об'єктів, у якого в Криму працює більше 30 закладів, вважає, що найбільша проблема бізнесу в Криму - це поставка продукції і персонал. «Найбільш складні проблеми виникають з постачанням продукції, але ще більше з персоналом. Тому що на сьогоднішній момент люди, які працюють на державних установах у Криму, раптово стали отримувати в 3-4 рази більше заробітну плату ніж раніше, тому всі масово почали переходити на державну службу, а бізнес почав занепадати. Так працює російська система. Люди не можуть іти в бізнес, бо не зможуть утримувати родини, так як ціни дуже виросли», - ділиться ресторатор.

Підприємці півострову шкодують про те, що обірвалися, налагоджені роками, ділові зв'язки, і вони відрізані від України.

Підприємець із Севастополя підтвердив, що найголовніша проблема півострову - це поставки товарів і комплектуючих з України, які припинилися через закриття кордонів. Він розповів, що таож існує проблема з переказом коштів на Україну, адже всі українські банки в Криму закрилися. І що ціни на все піднялися: починаючи з оренди і закінчуючи витратними матеріалами (деякі подорожчали в 3 рази). А з нового року всі підприємці повинні працювати за російським законодавством. «Дуже шкода, що тепер доводиться міняти партнерів, а зв'язки були напрацьовані роками, що для бізнесу дуже складно. Нові ринки збуту практично не з'явилися, а старі ми втратили. Один мій знайомий займається зерном, і мало не прогорів, бо не було кому продати урожай, то він віддав його майже без прибутку. А головне те, що українські постачальники, які давали товар у кредит чи під реалізацію пішли, а російські - заходять на ринок неохоче, та й логістика не налагоджена, і доставка дорого обходиться, нестабільний курс валют дає про себе знати. Багато труднощів, а що буде далі важко сказати», - ділиться підприємець з Феодосії. А от власник мережі ювелірних магазинів на півострові особливих змін не відчув: «Так, змінюються постачальники з українських на російські. Всі підприємці Криму спочатку розуміли, що буде перехідний період і якісь невеликі нестиковки можливі, але нічого нічого немає».

Представники ж туристичних компаній скаржаться на те, що обірвалися налагоджені транспортні та інші зв'язки, що кримські здравниці, користуючись ситуацією, часто відмовляються повертати передоплати під самим різним приводом. На сьогоднішній день у Криму всім необхідно змінити реєстраційні документи на російські. Туристичні агентсва в основний їх масі, які намагаються налагодити роботу, вивчають курорти Росії (Сочі, Анапа) і складають екскурсійні маршрути, які особливою  популярністю не користуються.

Але, важливо зазначити, що значна частина українців на території Криму, які залишилися вірними своїм політичним поглядам, і належності Криму до України, говороят про те, що просто треба перечекати і все повернеться на свої місця. Багато з них, під будь-яким приводом, зберігають українські документи, але змушені отримувати і російські паспорти. Що буде далі? Ніхто не знає. Усі чекають закінчення військових дій на Сході країни і повернення Криму Україні. Українські підприємці - народ особливий, дуже терплячий і позитивний. У них, незважаючи ні на що, є надія, що країну чекають великі структурні зміни, пов'язані з вектором євроінтеграції, чекає підйом і процвітання.


найчайтіше читане

Відкриття СТО. Бізнес-план /16.11.2011

Як заробити на станції техобслуговування автомобіля

Маркетинг та дослідження ринку /18.02.2010

В цій статті мова піде про явище маркетингу та його роль в успішності підприємства. Розглядаються методи дослідження ринку, збір, аналіз та використання інформації, яка необхідна в процесі прийняття рішень планування бізнесу і визначення вірогідності здійснення планованої діяльності

Яким має бути підприємець /26.02.2010

Тест на підприємництво

Як відкрити клінінгову компанію? Бізнес-план /18.05.2013

Хоча в середньому рентабельність клінінгового бізнесу становить 10%, це не відлякує підприємців. Адже попит на послуги щорічно збільшується

Види франчайзингу /19.11.2009

Франчайзингові системи можна структурувати по багатьом критеріям. Представляємо найпоширенішу класифікацію

популярне на форумі

Де купити ноубук

Всім привіт! Хочу купити собі ноутбук для роботи, та не можу визначитись. Підкажіть мені, який...

1 коментар
остання 08.10.2022
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

URGENT LOAN IS AVAILABLE NOW TODAY I GOT MY DESIRED LOAN AMOUNT $760K FROM A RELIABLE,TRUSTED AND REGISTERED PRIVATE LOAN COMPANY LAST...

2 коментар
остання 10.05.2022
первый бизнес

Шановний Сергій! Франшиза клінінгової компанії СуперКлін.Старт бізнесу всього 21...

5 коментар
остання 10.10.2020
Франчайзинг СуперКлин

Франшиза клінінгової компанії СуперКлін - це готовий бізнес за 21 день Формат Light та Формат...

1 коментар
остання 10.10.2020
What area unit the characteristics of a decent paragraph?

A paragraph may be a assortment of sentences that all relate to 1 main plan or topic. Effective paragraphs have four main characteristics: a subject sentence, unity, coherence,...

1 коментар
остання 10.01.2019
Як знайти бізнес-ідею для себе

Текст ні про що! Якби ціллю автора було не налити води (потрібної кількості символів), то було б...

1 коментар
остання 06.12.2018
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

Имя кредитора: г-н Пол Уильям. Lender E-mail: paul_william_loanhouse@hotmail.com Мы предлагаем частные, коммерческие...

2 коментар
остання 02.04.2018
METRO: франчайзинг в Україні

Ребята! кто-то получил разъяснения или инфу по metro

5 коментар
остання 19.01.2017