Вихід на міжнародну арену

Понеділок
08.09.2014
Нові можливості та проекти щодо сприяння розвитку бізнесу та поширення міжнародної торгівлі та співробітництва в Україні
 

 У пятницю 5-го вересня відбувся Форум ICC Ukraine: «Спільно з європейським бізнесом до європейських цінностей», який приурочили Дню підприємця. Було презентовано інформацію про нові можливості та значні проекти щодо сприяння розвитку бізнесу та поширення міжнародної торгівлі та співробітництва.
 У Форумі прийняли участь представники Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, дипломатичного корпусу, керівники регіональної влади та провідних підприємств України, також керівники відомих міжнародних організацій. 

Було розглянуто такі питання:
- Розширення двостороннього торговельно-економічного та інвестиційного співробітництва.
- Поліпшення умов ведення бізнесу в Україні для іноземних компаній.
- Антикорупційна ініціатива для українського бізнесу та ін.

 У тематичній частині форуму виступив виконуючий обов'язки міністра економічного розвитку і торгівлі Анатолій Максюта. Він запевнив, що енергія підприємництва сьогодні має ту енергетику, яка підніме нашу економіку до світового рівня, щоб конкурувати у глобальній економіці і підняти її на той рівень, на який вона заслуговує за своїм потенціалом. Також зазначив, що Уряд бачить свою роботу з підприємцями як інструмент вирішення тих нелегких питань, викликів, які сьогодні стоять перед Україною. Посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ України Олександр Данилейко наголосив на тому, що першочерговим завданням для МЗС є налагодження діалогу з підприємцями, щоб зрозуміти, яку продукцію вони можуть і хочуть реалізувати за кордоном. Після чого йде пошук необхідних ринків. Вже є ефективні кроки щодо залучення інвестицій у пріорітетні галузі економіки. Олександр Данилейко зазначив, що ведуться переговори з областями, після чого проводиться презентація регіону та залучення в нього іноземних інвестицій. Він звернувся до підприємців з проханням: звертатися до міністерства з питаннями та пропозиціями, але чітко викладати їх. Якщо ж мова йде про презентацію продукції компанії, яка хоче вийти на закордонні ринки, то специфікацію подавати українською та англійською мовами.

 Також на форумі йшлося про свободу підприємницької діяльності, про плани подальшої оптимізації бізнес-процесів та ін. Слід відмітити, що очікування українського бізнесу від співробітництва з європейськими товаровиробниками великі. Перші кроки щодо взаємодії маємо, але наскільки ефективною буде співпраця представників Уряду, перш за все, з підприємцями, а також з керівниками відомих міжнародних організацій покаже час.