Метод "кнута и пряника"

Понеділок
28.10.2013
Про новий порядок відкриття бізнесу розповідає практикуючий податковий адвокат Юрій Бойко.
 

З наступного року процедура відкриття бізнесу значно спроститься, розкажіть, що ж зміниться?

З першого січня 2014 суб'єкти господарювання зможуть подавати заяви на реєстрацію платників єдиного податку та ПДВ разом з реєстраційною карткою. Це дозволить значно спростити процедуру відкриття бізнесу. По-перше, це економія часу для подачі заяви про реєстрацію платника ПДВ, також спрощення і здешевшення самого відкриття власної справи.

А в чому мінуси?

Збільшиться контроль з боку держави. У держреєстрі буде враховуватися дата подання реєстраційної заяви (про добровільну реєстрацію як платника ПДВ) і дата відправки електронної копії такої заяви до органу доходів і зборів (якщо така заява подана як доповнення до реєстраційної картки). Також, згідно з новими правилами, до списку відомостей єдиного державного реєстру увійде ще ряд документів: податкова адреса підприємства, місце здійснення господарчої діяльності, дата подачі заяви про обрання спрощеної системи оподаткування, обрана група платників єдиного податку, дата відправки електронної копії заяви до органу доходів і зборів. Ще мінус в тому, що в зміненому Податковому кодексі немає конкретної відповіді на запитання: які саме підстави повинні вказуватися для добровільної реєстрації платників ПДВ?

Які очікуються перспективи після спрощення системи?

У рейтингу легкості ведення бізнесу Doing Business, за версією Світового банку, Україна покаже вражаючу динаміку зростання. Як повідомив міністр доходів і зборів України Олександр Клименко, наша країна увійде до сотні кращих країн за показниками ділової активності та світової торгівлі.