Бізнес-тумбочка між ліжками

Субота
19.10.2013
Яким чином українським бізнесменам можна буде не ділитися при розлученні
 

У бізнесменів з'явилася можливість заощадити при розлученнях. Згідно з рішенням, яке прийняв Верховний суд, підприємець не повинен ділити порівну з дружиною свій бізнес. Але і тут є «підводні камені». Не віддавати 50% він зможе лише після того, як доведе, що справа розвивалася за рахунок кредитних коштів. Практикуючий юрист Євген Ковальчук зазначає: «Згідно з нововведенням, чоловікові або дружині достатньо при розлученні принести доказ того, що вкладалися не його (її) особисті (сімейні) кошти, а позичені. Це може бути як довідка про кредит, видана банком, так і звичайна розписка іншої фізичної особи. Тобто товаришеві бізнесмена досить письмово підтвердити, що він займав гроші, а потім йому їх повернули». А це означає, що тепер подружжя отримало можливість законно відбирати спільно нажите майно один у одного.

У той же час шанс на розподіл майна таки є. Другій половинці варто продовжувати боротьбу за свою частину бізнесу. Як радять юристи, можна спробувати довести, що ви теж вклали свої особисті кошти, які у вас були до шлюбу. Так, у судовій практиці часто зустрічаються випадки, коли одна сторона подружжя продавала своє майно для того, щоб створити сімейний бізнес. Зі слів Євгена Ковальчука, є ситуації коли дружина продавала свою спадщину (або землю, яка їй належала), а потім віддавала ці гроші чоловікові для відкриття власної справи. У такому випадку, якщо при розлученні ви надасте відповідні докази - Феміда на вашому боці. У гіршому ж - можна поборотися за «частку» в компанії.

Також юристи звертають увагу на те, що під час розлучень не потрібно плутати два поняття: право власності на сам бізнес і право на отримані від його розвитку доходи. Друга половинка може вимагати виплатити їй частину доходів компанії, а в разі її ліквідації - того, що залишилося від її майна.