Понеділок
21.10.2013
Своїм баченням "європейської" України після саміту у Вільнюсі ділиться Голова правління ВО "Фортеця".
 

Ваші прогнози щодо ймовірності підписання Угоди про асоціацію України з ЄС? Скільки відсотків «за» те, що це трапиться на саміті у Вільнюсі?
Я думаю, що Угода буде підписана. До голосування більшості за законопроект про судову, начебто, незалежність, я була в цьому впевнена на сто відсотків. Зараз цей відсоток менше, але все одно достатньо високий.

Як вплине реалізація положення про зону вільної торгівлі на український малий і середній бізнес? Зменшення/скасування ввізних мит з боку України не призведе до заповнення ринку імпортними товарами і до нездатності вітчизняного виробника конкурувати на їх фоні?

Україна знизила імпортні мита ще при вступі до СОТ, тому в цій частині ризиків насправді немає. Наші виробники вже кілька років працюють у відкритому ринку. А ось для українського експорту по деяких категоріях товарів будуть знижені мита. Але й вимоги до виробництва стануть виключно європейськими. А це значно знизить собівартість товарів. Більше того, у проекті Угоди Україна бере на себе зобов'язання не тільки зробити прозорою регуляторну базу, а й забезпечити правосудну роботу судів, а це означає захист права власності в Україні, без чого бізнес не може розвиватися.

Ваші поради українським виробникам: на що слід звернути увагу в умовах реалізації ЗВТ? Що зараз необхідно вжити, щоб залишитися «на плаву» або розширити бізнес?

Перше і найголовніше - витримати сьогоднішню ситуацію, коли всі органи влади націлені на поповнення порожнього бюджету за рахунок податків, авансів, штрафів і навіть конфіскату. А далі - виробникам добре вивчати ринок збуту в Європі, а також по можливості переходити на європейські технічні регламенти. Торгівлі та послугам корисно перейняти досвід інших країн. У них вище конкуренція і більше досвід підприємництва. І пам'ятати - все залежить від самого підприємця, як в Україні, так і в Європі.