Революція на ринку систем опалення

Понеділок
30.09.2013
Осінь - сезон активізації продажів на ринку опалювальних систем. Директор компанії «Білюкс» Олег Литвинов розповідає про українські тенденції та найуспішніші сектори попиту.
 

Які типи опалювальних систем - лідери на українському ринку сьогодні?
Однозначної відповіді на це питання не буде. У кожного сегмента - свій покупець. Але можна виділити основні типи обігрівачів, які користуються попитом з тієї чи іншої причини. В залежності від принципу обігріву, опалювальна система може бути конвекційною та інфрачервоною. Конвектори - звичні для жителя пострадянського простору батареї - добре прогрівають повітря, але залишають холодними предмети. При конвекторній системі опалення повітря спочатку розподіляється під стелею, а потім поступово спускається в робочу зону. Інфрачервоні моделі, зокрема, довгохвильові, поширюють тепло по всьому приміщенню відразу. Крім того, вони роблять предмети теплішими за повітря. Тобто ваш стілець буде теплим, якщо у квартирі встановлена модель інфрачервоного довгохвильового обігрівача. Інфрачервоні опалювальні системи «молодші» за конвекторні, але сьогодні займають все більш активні позиції на ринку.

У чому відмінність довгохвильових і короткохвильових обігрівачів?

Довгохвильові обігрівачі широко пропонують для закритих об'єктів різної площі. Через особливості розподілу теплого повітря, про які я говорив вище, і широкий асортимент довгохвильові обігрівачі можуть опалювати як маленьку квартиру, так і промислове приміщення великої площі і з високими стелями. Сьогодні саме на цей сегмент ринку все більше роблять ставку виробники, адже попит на автономні опалювальні системи з сучасними енергозберігаючими технологіями в умовах українських реалій (маю на увазі зростання тарифів, часті зимові «перепади» електроенергії) вкрай актуальний. Короткохвильові обігрівачі також мають свого покупця: вони користуються попитом у власників відкритих майданчиків. Коротка хвиля дає локальне опалення високої температури, тому такі обігрівачі часто встановлюють у відкритих кафе і торговельних точках.

Ви згадали про тарифи. Чи має сенс виробникам збільшувати обсяги виробництва газових обігрівачів?

З 2000 року вартість газу зросла у 13 разів. Електрики - усього в три рази. Революція систем опалення в Україні відбувається прямо зараз і полягає в переході на електричні обігрівачі. Особливо - енергозберігаючі моделі. Газові конвекторні системи опалення відходять на другий план. Електричні конвектори ще мають свого покупця. Інфрачервоні обігрівачі нових моделей використовують принцип енергозбереження, тому, на мій погляд, майбутнє за ними.


найчайтіше читане

Кюртош калач: європейські традиції - в Україну /18.10.2010

В Україні по франчайзингу пропонуватиметься концепція традиційного європейського хлібобулочного виробу

Яким має бути підприємець /26.02.2010

Тест на підприємництво

Як відкрити клінінгову компанію? Бізнес-план /18.05.2013

Хоча в середньому рентабельність клінінгового бізнесу становить 10%, це не відлякує підприємців. Адже попит на послуги щорічно збільшується

Види франчайзингу /19.11.2009

Франчайзингові системи можна структурувати по багатьом критеріям. Представляємо найпоширенішу класифікацію

Маркетинг та дослідження ринку /18.02.2010

В цій статті мова піде про явище маркетингу та його роль в успішності підприємства. Розглядаються методи дослідження ринку, збір, аналіз та використання інформації, яка необхідна в процесі прийняття рішень планування бізнесу і визначення вірогідності здійснення планованої діяльності