Попереду - стабільність

Понеділок
26.08.2013
"Різкого тренду до подальшого зниження кредитних ставок не передбачається", - стверджує керівник департаменту по роботі з МСБ ПУМБ Олена Рудик
 

Як Ви оцінюєте динаміку зміни кредитних ставок з початку 2013-го року? Чим, на Вашу думку, зумовлений такий стан речей?
Середні ставки з кредитування в сегменті малого та середнього бізнесів коливаються в діапазоні 19-21% річних в залежності від сегменту, фінансового положення позичальника, галузі. В 2013 році процентні ставки мають тенденцію до поступового зниження у зв’язку з достатньою ліквідністю банківської системи і наразі практично стабілізувались. Досить вірогідно, що різкого тренду до подальшого зниження не передбачається.

Які види кредитування малого та середнього бізнесу користуються найбільшою популярністю серед клієнтів Вашого банку? Чим це спричинено?

Сегмент Малого бізнесу - це більш масовий сегмент економіки за кількістю учасників ринку. Сегмент Малого бізнесу вимагає від банків надання зручних універсальних і швидких рішень (обслуговування, кредитування, документарних операцій і т.д.). Також все більший інтерес викликають у клієнтів продукти, які відрізняються швидкістю оформлення, або пакетні продукти, які надають клієнтові ряд переваг при використанні банківських послуг. Для цього ПУМБ розроблені різні схеми кредитування, що враховують всі зазначені фактори.

Сегмент Середніх підприємств за своєю суттю на ринку представлений обмеженою кількістю учасників, більш диверсифікованою і розгалуженою структурою діяльності. Середні підприємства вимагають більш гнучкого, індивідуального і структурованого підходу до вирішення запитів клієнтів, унікальних або комплексних продуктів, таких як комплексні кредитні схеми, торговельне фінансування, документарні продукти, послуги Cash-managment і т.д. Тут більш важливим є не сам продукт, а умови його отримання (гнучкість до забезпечення та індивідуальне структурування угод під потреби клієнта).

Як відрізняються відсоткові ставки на кредитування малого та великого бізнесу? Як змінилася різниця між ними за останній рік?

Бізнес підприємств сегменту МСБ банки оцінюють як більш ризикований порівняно з підприємствами великого бізнесу, тому ставки з кредитування традиційно вище в середньому на 1-1,5%.