Меблі приносять мільйони

Понеділок
22.04.2013
"Українська меблева галузь оцінюється в 350-370 млн. доларів США", - стверджує власник концепції "Меблевий вимір" Дмитро Рибій
 

Якими виробниками представлений український ринок меблів?
Вітчизняний меблевий ринок ділиться між іноземними та вітчизняними виробниками у співвідношенні приблизно 35% на 65%. Частка українських виробників кожен рік зростає за рахунок досягнення більш високої якості виробів і намаганням тримати прийнятні ціни. Але в той же час збільшується доля нелегальних виробництв - так званих "гаражників", з якими легальні виробництва не можуть конкурувати по цінах. Доля таких тіньових ділків на ринку сягає до 40%! Меблева галузь не має підтримки в держави, хоча і оцінюється в 350-370 млн. доларів США (і має потенціал зрости до 5 млрд.дол.). Напевно тому зараз практично немає вітчизняних виробників комплектуючих і фурнітури для виробництва меблів.

Конкуренція в цій галузі виросла в рази, а обсяги продажів трохи зменшились в порівнянні з попередніми роками. Не зважаючи на це,за оцінками спеціалістів, меблевий ринок продовжує рости, а з ним - і частка українських виробників. Зростає також внутрішній споживчий ринок, експорт та імпорт готових меблів, меблевих плит і фурнітури. Експерти переконані, що цей ринок має перспективу до зростання принаймні на найближчі роки. Він є ефективним для залучення інвестицій та впровадження новітніх технологій. Меблеві підприємства активно модернізують виробничі потужності. У минулому і нинішньому роках нове обладнання купували дві третини підприємств. Нові ж технології придбала лише третина підприємств. Іноземний виробник панує в дорогому сегменті і там, де вітчизняний не може запропонувати належної якості.

Чи простежується в меблевому бізнесі сезонність? Як вона проявляється?

Меблева галузь дуже сильно привязана до будівельної, тому сезоном можна вважати період від кінця серпня і аж до Різдва.Закінчуються будови і ремонтні роботи - розпочинаються меблі! Українські меблеві підприємства працюють переважно на вітчизняній сировині.

Які напрямки меблевого бізнесу зараз розвиваються найбільш динамічно? Які з них, на Вашу думку, мають найкращі перспективи?

Експерти вважають, що завдяки збереженню антидемпінгового мита на імпорт ДСП східноєвропейського виробництва, поліпшенню якості вітчизняної сировини та напівфабрикатів, використання вітчизняних меблевих плит у майбутньому зростатиме. На мою думку,безперечними лідерами будуть ті підприємства,які розробляють,освоюють і впроваджують новітні технології,чим і ми успішно займаємось.