Новий закон знищить малий бізнес?

Середа
21.11.2012
Наслідки нового законодавства про платіжні системи коментує Голова Спілки захисту прав підприємців Євген Чернецький
 

Які наслідки нове законодавство про платіжні системи матиме для малого бізнесу?
18 жовтня 2012 року вступив в силу Закон України від 18.09.2012 № 5284-V "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо функціонування платіжних систем та розвитку безготівкових розрахунків", яким вносяться зміни до деяких законодавчих актів щодо функціонування платіжних систем і розвитку безготівкових розрахунків, а також введені нові вимоги щодо прийому підприємцями електронних платіжних карток. Закон зобов'язує обладнати майже всі торгові точки терміналами для оплати покупок карткою. Необхідно відзначити, що строки та порядок обладнання торгових точок терміналами для оплати покупок буде встановлено підзаконними нормативними актами, які ще не прийняті, а тому як буде діяти закон напевне сказати ще важко.

Багато хто нарікає на вказаний закон та стверджує, що він направлений на знищення малого бізнесу в Україні, але ми не будемо такими категоричними, оскільки фізичні особи-підприємці частіше за все обирають спрощену систему оподаткування і кількість їх податків від таких законодавчих змін не збільшиться.

Необхідно зазначити, що вказаний закон направлений на виведення коштів з тіні, в тому числі і заробітних плат в "конвертах". Проте, на жаль, вказані дії, на нашу думку, є неефективними в зв’язку з відсутністю системного та комплексного підходу держави щодо вирішення питання легалізації бізнесу. Доля малого підприємництва в структурі економіки України мізерна, а тому і економічний ефект від легалізації обороту підприємців навряд чи буде відчутним. Неврахованим є і той факт, що банківська система України охоплює, за різними розрахунками, від 50% до 60% економіки. Відповідно, для вирішення настільки складної задачі як легалізація економіки, повинна існувати комплексна державна політика, в якій приватні підприємці зайняли б своє, далеко не перше місце.

Який термін надається роздрібним торговцям для обладнання точок платіжними терміналами? Хто контролюватиме цей процес? Коли почнуться штрафи?

Вказаний закон зобов’язав власників торгових місць встановити платіжні термінали, але строки та порядок встановлення має визначити Кабінет Міністрів України. Враховуючи вказане, на даний час надати відповідь на це питання не можливо. Все буде залежати від прийнятих підзаконних нормативних актів. Законом України від 18.09.2012 №5284-V внесені зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме його доповнено статтею 163-13 (Порушення порядку приймання готівки для подальшого її переказу) та статтею 163-14 (Порушення порядку здійснення операцій з електронними грошима). Причому за вказані порушення передбачений штраф в розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, за вчинення правопорушення вперше. Тут слід також звернути увагу, що до відповідальності за порушення порядку приймання готівки для подальшого її переказу будуть притягати органи державної податкової служби, а за порушення порядку здійснення операцій з електронними грошима – Національний банк України. Застосування посадовцями штрафних санкцій стане можливим з моменту набрання чинності підзаконними актами, які будуть регулювати операції з електронними грошима.

Чи відомі Вам аналоги прийняття подібного закону в інших країнах світу?

В принципі в більшості розвинутих країн, готівкові гроші використовуються частіше в дрібному побутовому обороті. Інші ж розрахунки відбуваються, в основному, з використанням банківських платіжних карток. Мені не відомі випадки повної заборони готівкового обігу у демократичних країнах. У використанні пластикових карток, в першу чергу, зацікавлені самі громадяни, оскільки це зручно та практично.


читати статті

Хто може працювати в умовах карантину? /31.03.2020

Різниця між закладом громадського харчування та продуктовим магазином. Коментар юриста

Стрибок за прибутком /16.01.2019

– Франчайзі заробляє вже з першого дня роботи батутного парку. Бізнес генерує від 8 тис. дол. доходу в місяць – стверджує Бартош Следзінські, засновник Jump Planet.

Як правильно створити сайт для нового бізнесу? /03.03.2017

Про те, як вибрати IT-компанію і створити ефективний сайт, розповідає маркетинг-директор компанії Skywell Олексій Хохлов.

Біржова торгівля приносить до 500% річних /03.11.2016

Про те, чим торгівля на біржі краща бізнесу, і де їй навчатися розповів консультант з інвестицій в американські активи "AFA" Андрій Савенко.

Як підприємцю не стати боржником банку? /14.09.2016

Про те, як повинен вести себе бізнесмен, що не в змозі виплачувати кредит, розповів провідний юрист ЮФ "Лекснавігатор" Едуард Хмиров.

популярне на форумі

Де купити ноубук

Всім привіт! Хочу купити собі ноутбук для роботи, та не можу визначитись. Підкажіть мені, який...

1 коментар
остання 08.10.2022
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

URGENT LOAN IS AVAILABLE NOW TODAY I GOT MY DESIRED LOAN AMOUNT $760K FROM A RELIABLE,TRUSTED AND REGISTERED PRIVATE LOAN COMPANY LAST...

2 коментар
остання 10.05.2022
первый бизнес

Шановний Сергій! Франшиза клінінгової компанії СуперКлін.Старт бізнесу всього 21...

5 коментар
остання 10.10.2020
Франчайзинг СуперКлин

Франшиза клінінгової компанії СуперКлін - це готовий бізнес за 21 день Формат Light та Формат...

1 коментар
остання 10.10.2020
What area unit the characteristics of a decent paragraph?

A paragraph may be a assortment of sentences that all relate to 1 main plan or topic. Effective paragraphs have four main characteristics: a subject sentence, unity, coherence,...

1 коментар
остання 10.01.2019
Як знайти бізнес-ідею для себе

Текст ні про що! Якби ціллю автора було не налити води (потрібної кількості символів), то було б...

1 коментар
остання 06.12.2018
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

Имя кредитора: г-н Пол Уильям. Lender E-mail: paul_william_loanhouse@hotmail.com Мы предлагаем частные, коммерческие...

2 коментар
остання 02.04.2018
METRO: франчайзинг в Україні

Ребята! кто-то получил разъяснения или инфу по metro

5 коментар
остання 19.01.2017