Рапорт про ринок франчайзингу в Польщі

Четвер
22.03.2012
В 2011 році в країні працювало 42,5 тис. франчайзингових точок та 746 компаній-франчайзерів
 

Згідно з Рапортом про ринок франчайзингу в Польщі, котрий підготувала компанія PROFIT system , підприємці країни охоче віддають перевагу вже перевіреним бізнес-ідеям. Значна кількість польських франчайзі - це власники магазинів продтоварів. В цьому сегменті ринку франчайзингу зараз працює більше 21 тис. точок. Незаперечним лідером галузі вже другий рік поспіль стає Eurocash Group, якій належить мережа abc, котра об'єднує 4,6 тис. магазинів на території Польщі. Високими темпами зростання кількості франчайзингових офісів можуть похвалитися компанії, які працюють у сфері консультацій та юриспруденції (на 42% більше франчайзі) та агенції нерухомості (на 35% більше). Так, одна з найбільших за кількістю філій агенцій нерухомості, компанія KNC відкрила в 2011 році 25 нових офісів по франчайзингу.

Кількість франчайзі
* - інформація на 01.01.2012
** - прогноз
Джерело: PROFIT system

Вимогливі франчайзі

В 2011 році зросла кількість франчайзингових систем. За даними Рапорту, в минулому році з'явилося 116 нових концепцій. Водночас 67 зупинили свій розвиток по франчайзингу. Значна частина компаній, котрі перестали розвивати мережу - це нові гравці ринку, котрі змушені були зійти з дистанції через брак досвіду та неперевірену бізнес-концепцію.

"Підприємці, зацікавлені у співпраці з франчайзером, мають тепер краще уявлення про франчайзинг. Вони очікують від компанії, що та забезпечить їм міцний фундамент для побудови бізнесу у вигляді перевіреної бізнес-моделі, посібнику з франчайзингу та добре прописаного договору франчайзингу. Перед прийняттям рішення про долучення до мережі, підприємці консультуються з уже діючими франчайзі та порівнюють франчайзера з його конкурентами у галузі. Набагато більше довіри у франчайзі викликають вже перевірені франчайзингові системи, менше - новачки, які тільки-но вийшли на ринок", - розповідає директор компанії PROFIT system Міхал Вішнєвські.

Найбільший вибір франшиз у Польщі сьогодні може запропонувати сегмент торгівлі одягом. Рапорт про франчайзинг в Польщі говорить, що в минулому році на ринку країни працювало 163 бренди одягу та взуття. Хороші перспективи розвитку і в громадського харчування. 111 брендів в галузі прийняли рішення про формування франчайзингової пропозиції. З них 20 розпочали розвиток мережі по франчайзингу в минулому році.

"Результати нашого дослідження вказують на те, що число франчайзингових систем продовжуватиме зростати. Ми очікуємо, що до кінця 2012 року на польському ринку франчайзингу працюватиме 820 концепцій", - стверджує Міхал Вішнєвські.

Кількість франчайзерів
* - інформація на 01.01.2012
** - прогноз
Джерело: PROFIT system

Синергія досвідів

Конкуренція та підвищення вимог клієнтів мотивує франчайзерів розширювати свій бізнес та співпрацювати з іншими мережами. Взаємодія дає змогу використати силу бренду для залучення нової цільової аудиторії. Можливості подібної співпраці продемонструвала компанія McDonald`s, яка відкрила перший ресторан на території гіпермаркету Carrefour, а також - мережа безконтактних мийок Auto-Spa, котра, завдяки угоді з Tesco та POLOmarket тепер може запропонувати своїм франчайзі близько 200 привабливих місць в супер- та гіпермаркетах обох мереж.

Інші франчайзери намагаються підтримувати партнерів, пропонуючи різні з точки зору ціни формати. Мережа DDD Dobre Dla Domu пропонує своїм франчайзі три різних варіанти співпраці, найдешевший з яких коштує 9 тис. польських злотих (zł), а найдорожчий - більш, ніж 100 тис. zł. Розмір інвестицій, необхідних для відкриття футбольної академії Socatots коливається, залежно від площі приміщення, від 20 до 80 тис. zł. В цю суму входить вартість франшизи, обладнання та інші витрати, необхідні для початку бізнесу та підтримки підприємницької діяльності. Мережа турагенцій OstatnieMiejsca.pl відкриває не лише стаціонарні точки, але й пропонує франчайзингову співпрацю в мережі Інтернет, що, відповідно, не вимагає витрачатися на утримання офісу.

40% франчайзерів стверджують, що інвестиції, необхідні для відкриття бізнесу під їхньою ТМ, становлять до 50 тис. zł. Більше половини компаній не вимагають сплати паушального внеску. Однак, як зазначено в Рапорті, досить непогано показали себе дорогі концепції франчайзингу. Група Мушкетерів, яка встановила паушальний внесок у розмірі 500 тис. zł., відкрила в минулому році 18 супермаркетів Bricomarche та Intermarche. В 2012 компанія планує відкрити ще 32 супермаркети Intermarche та 17 магазинів з товарами для дому та городу Bricomarche.

Все більше і більше польських мереж

Як показали дослідження, проведені PROFIT system, 555 франчайзерів (75%) в країні - це компанії польського походження. Крім цього, національні системи набувають все більшої популярності за кордоном, а найбільше - в Центральній та Східній Європі. Польські компанії успішно розвивають мережі на території Чехії, Словаччини, України та Росії.

В Польщі працює 191 зарубіжний франчайзер. В 2011 році на ринку дебютували такі компанії, як Camel Active, Fit Curves, Häagen-Dazs, Arthur Dance Studio Moorey і DKNY. Розвиток мережі магазинів натуральної косметики по франчайзингу планує також латвійська компанія Attirance.

Підготував: Міхал Вішнєвські і консультанти-аналітики компанії PROFIT system


популярне на форумі

Де купити ноубук

Всім привіт! Хочу купити собі ноутбук для роботи, та не можу визначитись. Підкажіть мені, який...

1 коментар
остання 08.10.2022
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

URGENT LOAN IS AVAILABLE NOW TODAY I GOT MY DESIRED LOAN AMOUNT $760K FROM A RELIABLE,TRUSTED AND REGISTERED PRIVATE LOAN COMPANY LAST...

2 коментар
остання 10.05.2022
первый бизнес

Шановний Сергій! Франшиза клінінгової компанії СуперКлін.Старт бізнесу всього 21...

5 коментар
остання 10.10.2020
Франчайзинг СуперКлин

Франшиза клінінгової компанії СуперКлін - це готовий бізнес за 21 день Формат Light та Формат...

1 коментар
остання 10.10.2020
What area unit the characteristics of a decent paragraph?

A paragraph may be a assortment of sentences that all relate to 1 main plan or topic. Effective paragraphs have four main characteristics: a subject sentence, unity, coherence,...

1 коментар
остання 10.01.2019
Як знайти бізнес-ідею для себе

Текст ні про що! Якби ціллю автора було не налити води (потрібної кількості символів), то було б...

1 коментар
остання 06.12.2018
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

Имя кредитора: г-н Пол Уильям. Lender E-mail: paul_william_loanhouse@hotmail.com Мы предлагаем частные, коммерческие...

2 коментар
остання 02.04.2018
METRO: франчайзинг в Україні

Ребята! кто-то получил разъяснения или инфу по metro

5 коментар
остання 19.01.2017