Помер Стів Джобс - творець компанії Apple

Четвер
06.10.2011
Господь Бог створив Адама і Єву. А яблуко створив Стів Джобс. І спровокував тим самим кілька поколінь грішників. Вчора вночі мільярдер у чорному гольфі програв поєдинок з хворобою
 

Стів Джобс умів не тільки створити продукт, а й так продумати маркетингову схему, щоб новинку захотів придбати кожен. iPod (візуалізація музики у форматі mp3), iPhonе (мультимедійний телефон з сенсорним екраном) і iPad (сенсорний міні-ноутбук) - все це створив одна людина, засновник фірми, вартість якої в 2010 році склала 50 мільярдів доларів. З моменту випуску першого iPod-а в 2001 році близько 160 мільйонів людей у ​​всьому світі придбали цей продукт. Тільки за перший рік на ринку щасливими володарями iPhonе стали більше 13 мільйонів чоловік. Будучи геніальним винахідником, Стів Джобс до самої смерті продовжував залишатися людиною, не зіпсованою багатством і славою.

Усиновлений ​​син араба
Джобс - це прізвище прийомних батьків Стіва. Творець концерну Apple був біологічним сином Джоани Сімпсон і сирійця Абдулфатаха Джона Джандалі. Відразу після народження хлопчика віддали на усиновлення.

У 1970 році Джобс закінчив середню школу в містечку Купертіно у Каліфорнії і протягом одного семестру навчався в Портлендському Рід Коледжі, що в штаті Орегон. Дуже скоро Стіва відрахували з навчального закладу, та й сам він абсолютно не був проти цього. Процес навчання здавався йому занадто нудним, а просиджування пар - даремною тратою часу. Вже тоді хлопець цікавився комп'ютерами і більшу частину свого часу віддавав перевагу присвячувати їм.

Стів Джобс створив світ під знаком яблука. Фанати Apple вважаються найактивнішою субкультурою серед інтернет-користувачів, а бізнес-сервисі мають мільйони відданих користувачів - надзвичайно лояльних клієнтів

Джобс був вегетаріанцем. Однак те, що він відмовився від м'яса, не вберегло його від хвороби. У 2003 році лікарі виявили у Стіва рак підшлункової залози. Ця хвороба невиліковна, і Джобсу тога передбачили неминучу смерть місяця через три. Але раптом результати обстеження показали, що у нього - дуже рідкісна форма раку, що піддається лікуванню за допомогою хірургічного втручання. Тоді Стіву пощастило. Після успішної операції він міг залишити думки про смерть і знову взятися за звичні справи. Поки в 2009 році, після загострення хвороби, йому не довелося перенести пересадку печінки. Засновник Apple пішов у довгу лікарняну відпустку. Але навіть важка хвороба не стала для Джобса причиною, щоб відлучитися від справ свого дітища. У 2010, через погода після перенесеної важкої операції, він особисто представив світу черговий винахід компанії Apple - iPad - мультимедійний міні-комп'ютер з сенсорним екраном.

Химерна геніальність
Творець компанії Apple, її обличчя і головний двигун внутрішнього прогресу був людиною з незвичайними для багатьох людей поглядами і дивною поведінкою. Кажуть, всі генії трохи божевільні, не був винятком і Стів Джобс. Все життя цей чоловік провів у пошуках себе. Заняття Махараші йогою і подорожі по Індії на самоті, марихуана і ЛСД, вегетаріанство і дотримання постів - це ще не повний перелік способів виходу за межі власної свідомості з метою усвідомлення свого місця в світі, які випробував на собі президент компанії Apple.

Стів Джобс ніколи не був людиною порядку. Хаос став його другим ім'ям ще в дитинстві. Мама навчила Джобса читати задовго до того, як хлопчик пішов до школи. Тому ще з першого класу навчання було для нього не особливо цікавим заняттям. Адже навіщо повторювати кілька разів те, що вже вмієш? Ще в початковій школі Стів разом з друзями шукав альтернативу нудним буднях: випустити змій посеред класу або підірвати щось на вчительському столі-все це приносило йому справжню радість.

Коли дрібне хуліганство стало нецікавим для Стіва, він зайнявся більш серйозними справами. Захопившись в старших класах електронікою, Джобс разом зі своїм старшим другом Стівом Возняком змайстрували Blue Box - пристрій, що дозволяв здійснювати безкоштовні дзвінки на далекі відстані. Так народилася пристрасть не тільки майструвати пристрої, які можуть обійти, перехитрити існуючу систему, але перші кроки до вміння на цьому заробити. Хлопцям так сподобалася це справа, що Возняк, навчаючись в Берклі, продовжував виготовляти такі пристрої, а Джобс, будучи старшокласником, продавав їх. Згодом, коли фірма Apple стала всесвітньовідома, обов'язки між партнерами були розділені таким же чином: старший Стів працював над розробкою проекту, молодший - продавав його.

"Погравши" з технікою, два Стіва здійснили переворот в сфері інформаційних технологій. Уже не перше десятиліття світ переконується в унікальності продуктів компанії, а працівники - у необхідності повної самовіддачі власній роботі. Стів Джобс кого завгодно міг переконати навіть у тому, що сірникову коробку - це велике чудо техніки. А перед своїми підлеглими він завжди ставив такі завдання і терміни, що ніхто при здоровому глузді не міг повірити в можливість їх виконання. І йому все ж вірили і долали неможливе. Просто граючи, спочатку з проводами, потім - зі словом, Стів Джобс створив величезну комп'ютерну імперію.

Комп'ютери в маси
Мультимільйонер в першому поколінні: чи можливо це? Так, але тільки при умові раннього старту. Близько 95% тих, хто самостійно заробив свої мільйони, почали бізнес у віці не пізніше 30 років.

Восени 1974 року 19-річний Стів Джобс почав ходити на семінари комп'ютерного клубу Homebrew. Потім влаштувався на роботу у фірму Atari, де разом зі своїм найкращим другом Стівом Возняком займався проектуванням комп'ютерних ігор.

У 1976 році 20-річний Джобс і 26-річний Возняк заснували фірму Apple Computer. Спочатку офіс компанії знаходився у Джобса в гаражі. Там і був створений перший комп'ютер Apple, який пішов на продаж за ціною $ 666.66. Головними перевагами були його низька ціна і можливість підключення до телевізора або касетного магнітофона як додаткового носія пам'яті. Цей комп'ютер першим серед собі подібних став доступним для користування кожному завдяки наявності монітора і клавіатури. Відразу через рік друзі випустили і наступну модель: Apple II відразу захопила ринок, прославивши ім'я компанії. Вже в 1980 році творці Apple II стали мультимільйонерами.

Конкуренти наступають на п'яти
Початок 80-х став для Стіва Джобса справжнім випробуванням. Компанія IBM у той час була головним конкурентом Apple. У 1980-му році вона купила у тоді ще невідомого Білла Гейтса операційну систему MS-DOS, проте не запатентувала її. Таким чином винахідник продав своє досягнення ще декільком компаніям, тим самим збільшивши число конкурентів Apple. Крім того, Стів Джобс втратив партнера: в 1981 році Стів Возняк потрапив в авіакатастрофу. Він вижив, отримавши короткочасну амнезію, але керувати фірмою більше не став. Можливо тому подальші спроби створити інноваційний продукт зазнали невдачі.

У 1983 році компанія Apple запустила новий комп'ютер, призначений для бізнесу: Lisa. У цього винаходу було додаткове пристосування - мишка. Новинка не прижилася на ринку. Висока ціна - 10 тисяч доларів - зробила такий комп'ютер недоступною розкішшю. Щоб залишитися в грі, потрібно було щось міняти.

Ці обставини змусили Стіва Джобса шукати людину, яка змогла б виправити ситуацію і підняти рівень продажів. Керівництво компанією Apple було віддано в руки президента фірми Pepsi Джона Скаллі. Сам же Джобс з головою поринув у розробку поліпшеної версії Lisа.

Злети і падіння
Зі старої версії Lisa Стів Джобс сконструював революційний Macintosh. Президенту Apple вдалося змусити співробітників компанії повірити в те, що проект, над яким вони працюють, змінить світ. Головні інженери компанії просиджували на своєму робочому місці по 14 годин. І вже в 1984 році світ побачив нове чудо техніки: графічний інтерфейс на зміну командному рядку та диво-мишкувместо химерних маніпуляцій на клавіатурі.

Фантастичний успіх, який приніс Джобсу його новий винахід, змінився несподіваним крахом усього: через рік його звільнили з компанії, яку сам він і заснував. Постійні сутички з Джоном Скаллі давали зрозуміти, що за кермом Apple повинен залишитися тільки один. А симпатії акціонерів були на боці Скаллі.

Однак, за кожним падінням Джобса слідував величний зліт. На щастя, один зліт йому-таки не вдався, інакше падіння було б останнім. У 1986 році екс-президент Apple подав заявку на політ на космічному кораблі "Челленджер", однак за станом здоров'я йому відмовили. На другій хвилині польоту корабель зазнав аварії.

Напевно, не просто так Стів тоді залишився в живих. У цьому ж році він купив дві успішні компанії. Щоб профінансувати одну з них - Next Software - Джобс домовився з такими великими фінансовими гігантами, як Сanon та Стендфордський університет. Іншим його проектом була студія Pixar. Створивши молоду, креативну команду, Стів Джобс отримав свою частку слави і в кінематографі. Студія Pixar стала найбільш прибутковою анімаційної компанією в світі. Це вона подарувала світу перший повнометражний мультфільм, повністю намальований на комп'ютері - "Історію іграшок". Потім були "Корпорація монстрів", "В пошуках Немо", "Історія іграшок 2".

Будучи знову на вершині, Джобс злітав все вище. У 1997 році його повернули в Apple: останні проекти його недруга - Джона Скаллі - виявилися дуже невдалими і завдали компанії значні втрати. Коли ж повернувся Джобс, все стало на свої місця: спочатку iPod, а потім-iPhonе і iPad знову змусили світ фанатіти від Apple.

Головний секрет успіху
Справа, яку почали в гаражі, перетворилося на компанію, яка сьогодні коштує мільярди. При цьому Стів Джобс абсолютно не був зацикленим на власній роботі трудоголіком, який за нею світу білого не бачить. Він був багатогранною особистістю, яка вміла надихати інших і вірити у неможливе. У чому ж головний секрет його успіху? Одного разу Стів Джобс сказав: "Єдиний спосіб бути задоволеним своїм життям - це займатися тим, що є на ваш погляд величним. А єдиний спосіб вважати свою справу величним-це любити те, що ви робите!".

Масова епідемія
В останні роки популярність продукції Apple серед українців. помітно збільшилася. За даними отриманими від трьох найбільших операторів мобільного зв'язку в Україні: "Київстар", life:) і МТС. В Україну на квітень місяць 2011 р. використовувалось 150 тис. пристроїв iPhone. Природно зараз ця цифра набагато зросла, адже фактично за рік до цього їх кількість збільшилася більш ніж на 100 тис. Причому тільки 2% з них використовуються легально, більшість телефонів завозиться з-за кордону.

Зміна епох
25 серпня 2011 глава Apple Стів Джобс подав у відставку з поста виконавчого директора компанії, відзначивши, що більше не може виконувати свої обов'язки. 5 жовтня 2011 Стіва Джобса не стало ...

Пішла людина, яка змогла змінити світ електроніки. Завдяки йому, комп'ютерні технології далеко зайшли вперед, а побут і спосіб життя мільйони людей стали іншими. Що міг би ще винайти Стів Джобс? Точно можна сказати лише одне: це було б щось, неймовірно нам необхідне ...

Тетяна Малиняк, Аркадіуш Слодковскій.


найчайтіше читане

Відкриття СТО. Бізнес-план /16.11.2011

Як заробити на станції техобслуговування автомобіля

Маркетинг та дослідження ринку /18.02.2010

В цій статті мова піде про явище маркетингу та його роль в успішності підприємства. Розглядаються методи дослідження ринку, збір, аналіз та використання інформації, яка необхідна в процесі прийняття рішень планування бізнесу і визначення вірогідності здійснення планованої діяльності

Яким має бути підприємець /26.02.2010

Тест на підприємництво

Як відкрити клінінгову компанію? Бізнес-план /18.05.2013

Хоча в середньому рентабельність клінінгового бізнесу становить 10%, це не відлякує підприємців. Адже попит на послуги щорічно збільшується

Види франчайзингу /19.11.2009

Франчайзингові системи можна структурувати по багатьом критеріям. Представляємо найпоширенішу класифікацію

популярне на форумі

Де купити ноубук

Всім привіт! Хочу купити собі ноутбук для роботи, та не можу визначитись. Підкажіть мені, який...

1 коментар
остання 08.10.2022
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

URGENT LOAN IS AVAILABLE NOW TODAY I GOT MY DESIRED LOAN AMOUNT $760K FROM A RELIABLE,TRUSTED AND REGISTERED PRIVATE LOAN COMPANY LAST...

2 коментар
остання 10.05.2022
первый бизнес

Шановний Сергій! Франшиза клінінгової компанії СуперКлін.Старт бізнесу всього 21...

5 коментар
остання 10.10.2020
Франчайзинг СуперКлин

Франшиза клінінгової компанії СуперКлін - це готовий бізнес за 21 день Формат Light та Формат...

1 коментар
остання 10.10.2020
What area unit the characteristics of a decent paragraph?

A paragraph may be a assortment of sentences that all relate to 1 main plan or topic. Effective paragraphs have four main characteristics: a subject sentence, unity, coherence,...

1 коментар
остання 10.01.2019
Як знайти бізнес-ідею для себе

Текст ні про що! Якби ціллю автора було не налити води (потрібної кількості символів), то було б...

1 коментар
остання 06.12.2018
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

Имя кредитора: г-н Пол Уильям. Lender E-mail: paul_william_loanhouse@hotmail.com Мы предлагаем частные, коммерческие...

2 коментар
остання 02.04.2018
METRO: франчайзинг в Україні

Ребята! кто-то получил разъяснения или инфу по metro

5 коментар
остання 19.01.2017