Бізнес на селі: креветкова ферма

Вівторок
11.09.2012
Націнка на кожній креветці становить 100% від собівартості
 

Епоха креветочного бізнесу почалася в 70-х роках минулого століття і була викликана різким зростанням попиту на цих ракоподібних в більшості країн світу. З тих пір в США, Західній Європі та Азії почали виникати великі фермерські господарства, середньою площею 1 га і з середньою глибиною водойми 1 м. Конкуренція на ринку креветок стала глобальною: лідерство в галузі отримали азіатські країни, які завдяки дешевій робочій силі поставили низькі ціни на продукцію. На сьогодні три чверті всіх креветочних господарств знаходяться в Азії (Китай, Таїланд, В'єтнам). Решта в більшості своїй розташовуються в країнах Латинської Америки. Є ферми і в сусідній Росії. Тут вирощується в основному гігантська прісноводна креветка, маса якої за рік може збільшуватися до 100 г. Однак на шляху запаморочливих прибутків від креветочним бізнесу стоїть не що інше, як клімат країни. Креветка - тварина теплолюбна, тому гине при температурі в водоймі нижче 13º С. Щоб цього не трапилося, з настанням холодів ракоподібних потрібно переселяти в закриті штучні водойми з підігрівом. У відкритому ставку креветки живуть і розмножуються тільки півроку. За цей час новонароджені особини можуть вирости до 10-15 г, а не до 100 г. Саме в такому розмірі з закінченням сезону їх і продають.

А що у нас?

В Україні креветки живуть в Чорному морі та інших водоймах, з'єднаних з ним протоками. Згідно з даними Керченського науково-дослідного інституту ПівденНІРО, в 2008-2011 рр.. вилов креветок становив 16-21 т на рік. Штучних ставків для розведення цих тварин у нас поки немає. Одна з причин - особливості національного клімату.

Проте вказане зовсім не означає, що креветочний бізнес в Україні неможливий. Для цього у нас є акваріуми. "Мимоволі" кожен акваріуміст, який одного разу купив креветок і помістив їх в окремий акваріум, починає отримувати з них доходи. До цього його змушує необхідність. "Креветки постійно нерестяться. Щоб уникнути перенаселення в акваріумі потомство потрібно кудись дівати, - розповідає Ксенія Ковтун, розвідник креветок з Івано-Франківська. - Тому продаємо креветок-підлітків іншим развідникам або тим, хто тільки починає займатися розведенням". Український креветочний бізнес можливий у двох варіантах: як хобі, яке приносить невеликий заробіток, і як справу, в яку можна вкласти 200 тис. євро і за рік їх відбити, якщо діяти правильно.

Креветки як хобі

Щоб розводити креветок у домашніх умовах, потрібні акваріуми ємністю від 50 до 300 л. Ціна цього скляного будинку залежить від його обсягу і коливається від 150 до 2 тис. грн. Для облаштування одного 50-літрового акваріума знадобиться 9 л спеціального грунту. "Я використовую японський грунт "Аде Амазонія", - розповідає Ксенія Ковтун. - Одна пачка цього грунту, в залежності від його консистенції, коштує від 350 до 500 грн. Крім цього, для підтримки сприятливого середовища знадобляться спеціальні очисні системи. На них доведеться витратити ще 1,5 тис. грн.

Коли будинок креветок готовий, можна запускати тварин. Тим, хто налаштований розглядати креветок не як хобі, а як бізнес, потрібно закупити хоча б 50 особин у відношенні: 1 самець на 4 самки. "Якщо захочете спробувати відразу декілька видів креветок, одним акваріумом вам не обійтися: кожен вид, і навіть особи одного виду з різними забарвлення повинні проживати окремо", - стверджує Ксенія Ковтун. Мінімальна ціна, за якою можна купити креветку - 5 грн. Однак є і дорогі види: по 20, 30, 60 грн. тощо.

Бізнес-план

Сума початкових інвестицій

  • купівля обладнання: 150 тис. євро
  • купівля 1 тонни маточного стада: 5 тис. євро
  • бочки для креветок: 45 тис. євро

Разом: 200 тис. євро

Витрати на рік

  • утримання креветок: 10 тис. євро/міс = 12 міс = 120 тис. євро

Разом: 120 тис. євро

Доходи в рік

  • продаж 60 тонн креветок: 5 тис. євро/тонна = 300 тис. євро

Разом: 300 тис. євро

Прибуток перед оподаткуванням
300 тис. євро - 120 тис. євро = 180 тис. євро

Представлений розрахунок є лише орієнтовними - для кожного конкретного випадку і умов цифри будуть змінюватися (Ціни взяті за Києвом)


популярне на форумі

Де купити ноубук

Всім привіт! Хочу купити собі ноутбук для роботи, та не можу визначитись. Підкажіть мені, який...

1 коментар
остання 08.10.2022
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

URGENT LOAN IS AVAILABLE NOW TODAY I GOT MY DESIRED LOAN AMOUNT $760K FROM A RELIABLE,TRUSTED AND REGISTERED PRIVATE LOAN COMPANY LAST...

2 коментар
остання 10.05.2022
первый бизнес

Шановний Сергій! Франшиза клінінгової компанії СуперКлін.Старт бізнесу всього 21...

5 коментар
остання 10.10.2020
Франчайзинг СуперКлин

Франшиза клінінгової компанії СуперКлін - це готовий бізнес за 21 день Формат Light та Формат...

1 коментар
остання 10.10.2020
What area unit the characteristics of a decent paragraph?

A paragraph may be a assortment of sentences that all relate to 1 main plan or topic. Effective paragraphs have four main characteristics: a subject sentence, unity, coherence,...

1 коментар
остання 10.01.2019
Як знайти бізнес-ідею для себе

Текст ні про що! Якби ціллю автора було не налити води (потрібної кількості символів), то було б...

1 коментар
остання 06.12.2018
Как открыть кроличью ферму. Бизнес-план.

Имя кредитора: г-н Пол Уильям. Lender E-mail: paul_william_loanhouse@hotmail.com Мы предлагаем частные, коммерческие...

2 коментар
остання 02.04.2018
METRO: франчайзинг в Україні

Ребята! кто-то получил разъяснения или инфу по metro

5 коментар
остання 19.01.2017