Як відкрити кредитну спілку? Бізнес-план

Вівторок
13.03.2012
Як заробляють неприбуткові організації?
 

Не тільки те, що називається бізнесом, приносить гроші: ставши співзасновником кредитного союзу, витративши при цьому мінімум власних зусиль, уже через 2-3 роки ви отримаєте те, що підприємці називають окупністю. Відповідно до Закону України "Про кредитні спілки" кредитна спілка - неприбуткова організація, заснована з метою задоволення потреб її членів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг. Однак це не означає, що членство в КС не принесе інвестору прибуток. Не всім до душі підприємницька діяльність, і не завжди можна вгадати, який бізнес буде успішним і швидко окупиться. Вклавши гроші в новий або ставши членом вже діючого кредитного союзу, за перший рік його роботи ви здатні повернути від 20 до 40% своїх коштів. Все, що потрібно, - брати участь у загальних зборах спілки, які в основному проводяться тільки раз на рік. Важливо пам'ятати: ризик властивий не тільки бізнесу. Тут також існує ймовірність того, що фінансовий рік принесе нульовий дохід. Однак навіть це не применшує переваг членства в такої неприбуткової організації. По-перше, у вас ніколи не буде боргів, по-друге, те, що подібна діяльність не принесла грошей цього року, зовсім не свідчить про те, що їх не буде в наступному. Союз, на відміну від бізнесу, не закриється через невисоку прибутковість або її відсутності.

Згідно з реєстром Держфінпослуг в Україні працює на сьогодні близько 600 кредитних спілок.

Вітчизняні реалії

Відповідно до реєстру Держфінпослуг, сьогодні в Україні працює близько 600 кредитних спілок. Найбільша концентрація установ - в Києві і Донецькій області. Однак якщо говорити про співвідношення кількості спілок до чисельності населення, лідируючі позиції займають Луганська, Чернівецька та Львівська області. У кожному регіоні може знаходитися до 80 організацій. Регіональність - не єдиний фактор, яким можна охарактеризувати становище вітчизняного "ринку" кредитних спілок. Неоднозначно розподіл за критерієм "мегаполіс/невелике місто ". З одного боку, в кредитні спілки великого міста залучено більшу кількість людей, а з іншого - у віддаленому населеному пункті послуги цієї організації найбільш затребувані. Тут в кредитний союз йдуть люди, для яких це єдина можливість отримати необхідні гроші. "Як правило, кошти, видані кредитною спілкою сільській місцевості, йдуть на споживче кредитування (купівля побутової техніки), кредитування приватних землевласників і фермерів, - розповідає президент Національної асоціації кредитних спілок України (НАКСУ) Петро Козинець. - Велика частка також припадає на соціальні кредити: на навчання, весілля, лікування, похорон і т. д. Цікаво, що в невеликих містах кредитні спілки видають набагато більше позик, ніж навіть комерційні установи. Так, за результатами одного з наших досліджень, один кредитний союз в Кам'янці-Подільському в 2011 році видав більше кредитів, ніж 30 банківських установ цього міста разом узятих". Ще одна важлива характеристика кредитного союзу - швидкість отримання кредиту. "Швидкість його видачі - це індивідуальна особливість кожної установи, - стверджує голова правління кредитної спілки "Володар" Олена Левицька. - Раніше було складніше, тому що банки могли видавати кредити навіть за 5-30 хвилин. Тепер такого кредитування вже практично не існує, і розгляд заявок у них триває до 30-ти днів, тоді як у нас терміни залишилися тими ж - близько трьох діб".

Бізнес-план

Сума початкових інвестицій:
1 млн грн

Витрати на місяць:

  • операційні: 100 тис. грн
  • відсотки на депозити: (500 тис. грн × 1,2) - 500 тис. грн = 100 тис. грн

Разом: 200 тис. грн

Доходи в місяць:

  • кредитування: (750 тис. грн × 1,35) - 750 тис.грн = 1012,5 тис. - 750 тис. грн = 265,5 тис. грн

Прибуток перед оподаткуванням
262,5 тис. грн - 200 тис. грн = 62,5 тис. грн

Окупність бізнесу
1 млн грн: 62,5 тис. грн = 16 міс. = 1,5 року

Представлений розрахунок є лише орієнтовним - для кожного конкретного випадку і умов цифри будуть змінюватись (Ціни взяті за Києвом)


найчайтіше читане

Відкриття СТО. Бізнес-план /16.11.2011

Як заробити на станції техобслуговування автомобіля

Маркетинг та дослідження ринку /18.02.2010

В цій статті мова піде про явище маркетингу та його роль в успішності підприємства. Розглядаються методи дослідження ринку, збір, аналіз та використання інформації, яка необхідна в процесі прийняття рішень планування бізнесу і визначення вірогідності здійснення планованої діяльності

Яким має бути підприємець /26.02.2010

Тест на підприємництво

Як відкрити клінінгову компанію? Бізнес-план /18.05.2013

Хоча в середньому рентабельність клінінгового бізнесу становить 10%, це не відлякує підприємців. Адже попит на послуги щорічно збільшується

Види франчайзингу /19.11.2009

Франчайзингові системи можна структурувати по багатьом критеріям. Представляємо найпоширенішу класифікацію

популярне на форумі

Як відкрити клінінгову компанію? Бізнес-план

Доброго дня!Чудово,що маєте бажання створити власну справу.В клінінговій індустрії питання...

2 коментар
остання 10.10.2020
Открытие СТО. Бизнес-план

Кредитор? Вам потрібна термінова позика чи бізнес-позика? Ти будешвідмовлено в отриманні позики...

3 коментар
остання 20.11.2017
Открытие СТО. Бизнес-план

Раскрутка, PR, брендинг, узнаваемость ТМ - дело маркетологов, а мастер должен заниматься своим...

3 коментар
остання 10.03.2017
BVS-Rabota: працевлаштування по франчайзингу

Вимоги до приміщення для філіала

1 коментар
остання 25.11.2016
LEGO по-франчайзингу

Я хочу получать комментарии по этой теме на e-mail

1 коментар
остання 16.08.2016
Открытие СТО. Бизнес-план

На рахунок зарплата майстру 30% від заказу. Це дуже мало як для майстра. Якщо дійсно хороший...

3 коментар
остання 15.07.2016
Работа за границей - возможность выжить?

Мне интересно, насколько реально перевестись в зарубежное отделение компании, если есть...

2 коментар
остання 21.05.2016
Ринок бутильованої води зростає

Лично я стараюсь употребить дневную норму воды. Чаще всего покупаю уже розлтую в бутыли воду, но...

2 коментар
остання 21.05.2016