Відкриваємо кінний клуб. Бізнес-план

Вівторок
29.11.2011
Заробляємо на конях
 

Кінний бізнес зазвичай починають не стільки через любов до грошей, скільки з любові до коней. Відкриття кінного клубу вимагає чималих інвестицій, які окупляться не відразу: для формування стабільної бази клієнтів потрібен час, а всі отримані від прокату кошти йдуть на харчування тварин та оплату праці персоналу. Набагато вигіднішою справою є розведення коней для продажу. Цим займаються кінні заводи. Їх головне завдання - виростити здорових і сильних тварин, які потім підуть на продаж кінним клубам і приватним особам.

Однак, незважаючи на те, що продаж коней - справа більш прибуткова, щось - чи то овіяний романтикою образ вершника, чи то любов до цих тихих, спокійних тварин, - все ж змушує людей вкладати величезні кошти в кінний прокат, знаючи про те, що великі прибутки з'являться не відразу.

А землі - найбільше
Побудова кінного клубу вимагає сотень тисяч, а то й мільйонів доларів. Щоб створити невеликий спортивний клуб, можна вкластися і в 300 тис., але клуби міжнародного масштабу вимагають сотні мільйонів. «Зараз по Житомирській трасі в селищі «Мрія» відкривається база «Валдай Груп», - розповідає тренер кінноспортивного клубу «Аргамак» Ганна Гула. - Це величезний кінноспортивний комлекс, рівень якого відповідає європейським стандартам. Його вартість - 150 мільйонів доларів. Однак для хорошого клубу олімпійського резерву це ще середня ціна». Левова частка коштів, інвестованих в кінний клуб, йде на оренду землі та облаштування місця для життя коней. У природі все своє життя коні присвячують руху. Сплять вони лише вночі. А тому, щоб ці тварини себе добре почували, їм потрібно широкі простори для пересування і затишний притулок для ночівлі. Як правило, розміри території, відведеної для вигулу і випасу коней, коливаються від 1 до 5 гектарів. Варто оренда такого задоволення - 300-500 тисяч доларів на місяць.

td>

Головний критерій, яким потрібно керуватися при підборі персоналу кінного клубу - любов до цих тварин. Тільки в люблячих руках коні будуть спокійними, ввічливими, здоровими і красивими

Що стосується приміщень, необхідних для ночівлі коней, оптимальним варіантом є стайня розміром 300 - 400 кв. м (у розрахунку на 30 коней). У кожного коня повинна бути своя «кімнатка» - невелике стійло розміром 3х4 (а якщо фінанси дозволяють, то 6х8), де він харчується і відпочиває вночі. У стайні також має бути великий широкий прохід, щоб кінь міг вільно розправитися, коли заходить і виходить, і велике вікно для провітрювання приміщення. Стайня - це найбільш важлива частина землі, відведеної під кінний клуб. Щоб зайнятися кінним бізнесом, необов'язково мати в розпорядженні гектар землі, можна тільки побудувати стайню, а місцем для прогулянки вибрати який-небудь парк, поляну або луг. Якщо ж землі багато, а стайні немає, мати кінний клуб буде проблематично.

Саме в побудову та облаштування приміщень для тварин (конюшня, комунікація, обладнання для ветеринарного обстеження, манежі) вкладають велику частину суми початкових інвестицій. А це - від 300 тисяч до 150 мільйонів доларів в залежності від ваших вимог і уподобань. Отже, не забувайте, починати свій бізнес потрібно з землі. Щоб коні, які будуть служити джерелом доходів, не відчували дискомфорту.

Коня за очі не купують
Купівля та утримання коня - найважливіший, хоча і не найдорожчий в кінному бізнесі момент. До вибору тварини треба поставитися з усією серйозністю. Можна мати гарну стайню і кілька гектарів землі, але якщо на ній пасуться лише чотири старі шкапи, навряд чи варто сподіватися на успіх і процвітання. Вартість одного коня - приблизно 10 тисяч євро. Призера спортивних змагань купують і за мільйон. «Раніше вважалося, що українська верхова порода талановита, універсальна для всіх видів спорту. Але з початку 90-х до теперішнього часу вимоги до цих тварин виросли більш ніж в 10 разів. Німецькі та голландські породи - більш енергійні і емоційні - залишаються поза конкуренцією, витісняючи тим самим українську верхову породу» - розповідає тренер кінного клубу «Аргамак» Ганна Гула.

У середньому кінні клуби купують до 5-7 нових коней на рік.

Енергію і здоров'я коні отримують з їжею. Щоб кінь виглядав презентабельно і добре служив, потрібно уважно поставитися до його раціону. За допомогою їжі можна стимулювати ту чи іншу якість коня. Наприклад, якщо годувати його вівсяною або ячмінною кашею, кінь буде енергійним і рухомим. Але якщо окрім каші тварині нічого не давати, вона буде виглядати худою. А худий кінь довіри у клієнта не викличе. Тому до каші потрібно додавати ще й повний комплекс всіляких вітамінів. Щоб не займатися цією важкою справою і не вираховувати щоденно, скільки і яких вітамінів необхідно, краще використовувати гранульований комбікорм, який містить і овес, і ячмінь, і певну кількість вітамінів. Для того щоб протягом місяця прогодувати 30 коней, потрібно запастися 5 тоннами такого продукту. Шукати його слід на комбікормових заводах. Так, наприклад, гранульований корм для коней, який містить 7 видів вітамінів, овес з висівками і ячмінь можна придбати на Кіровоградському комбікормовому заводі. Не менш смачний і корисний елемент кінного раціону - сіно. Його закуповують один раз на рік великою партією. Постачальником може стати як певна агрофірма, так і звичайне селянське господарство, при цьому краще вибрати останній варіант. Сіно - продукт нестабільної цінової категорії. Ціни на нього безпосередньо залежать від вартості бензину. Так, наприклад взимку, тонна сіна коштувала близько 800 грн, а зараз досягає 2300 грн. До вибору постачальника сіна та продукції потрібно підійти дуже серйозно. Якщо немає бажання переплачувати зайвий раз ветеринару, простежте, щоб в сіні не було соломи, і воно було м'яким. В інших випадках у коней виникають наколи на небі, які погано гояться і навіть можуть спровокувати виразки.

Це фрагмент статті "Кінь людині крила", продовження Ви можете знайти в журналі "Ідеї Бізнесу ФРАНЧАЙЗИНГ" 3/2011

Бізнес-план

    Сума початкових інвестицій:
  • покупка коней: 20 × 14 тис. = $ 280 тис.
  • набір для коней: (Сідло: 1 шт. × $ 710) + (Вуздечки: 2 шт. × $ 100) + (Щітки: 1 шт. × $ 25)) × 20 = $ 18 тис.
  • споруда клубу: $ 300 тис
Разом: $ 598 тис.

    Витрати на місяць:
  • комбікорм: 3,5 тонн: $ 440
  • сіно (1 т): $ 100
  • зарплата персоналу (2 інструктора і 2 конюха): $ 1 тис.; послуги ветеринара (5 викликів): $ 250.
  • оренда землі під приміщення $ 12 / кв.м × 300 м2 .= = $ 3.7 тис.
Разом: $ 5.5 тис.

    Доходи на місяць:
  • прокат коней: 200 осіб × 2:00 × $ 25/час = $ 10 тис.
  • заняття з тренером: 10 занять × $ 100/год = $ 1 тис.
Разом: $ 11 тис.

Прибуток перед оподаткуванням:
$ 11 тис. - $ 5.5 тис. = $ 5.5 тис.

Окупність бізнесу:
$ 598 тис.: $ 5.5 тис. = 108 місяців = 9 років

Представлений розрахунок є лише орієнтовним - для кожного конкретного випадку і умов цифри будуть змінюватись (Ціни взяті за Києвом)


популярне на форумі

Як відкрити клінінгову компанію? Бізнес-план

Доброго дня!Чудово,що маєте бажання створити власну справу.В клінінговій індустрії питання...

2 коментар
остання 10.10.2020
Открытие СТО. Бизнес-план

Кредитор? Вам потрібна термінова позика чи бізнес-позика? Ти будешвідмовлено в отриманні позики...

3 коментар
остання 20.11.2017
Открытие СТО. Бизнес-план

Раскрутка, PR, брендинг, узнаваемость ТМ - дело маркетологов, а мастер должен заниматься своим...

3 коментар
остання 10.03.2017
BVS-Rabota: працевлаштування по франчайзингу

Вимоги до приміщення для філіала

1 коментар
остання 25.11.2016
LEGO по-франчайзингу

Я хочу получать комментарии по этой теме на e-mail

1 коментар
остання 16.08.2016
Открытие СТО. Бизнес-план

На рахунок зарплата майстру 30% від заказу. Це дуже мало як для майстра. Якщо дійсно хороший...

3 коментар
остання 15.07.2016
Работа за границей - возможность выжить?

Мне интересно, насколько реально перевестись в зарубежное отделение компании, если есть...

2 коментар
остання 21.05.2016
Ринок бутильованої води зростає

Лично я стараюсь употребить дневную норму воды. Чаще всего покупаю уже розлтую в бутыли воду, но...

2 коментар
остання 21.05.2016