Четвер
13.03.2014
Дорогі наші читачі, звичайно ж, як говорять експерти, найкращий учитель - це практика, але все-таки пропонуємо ознайомитися з вітчизняною і зарубіжною літературою по франчайзингу, та сподіваємося, що дані книги будуть для Вас гарною підмогою.
 

Скотт А. Шейн. Від морозива до Інтернету. Франчайзинг як інструмент розвитку і підвищення прибутковості вашої компанії. Видавництво: Баланс Бізнес Букс. 2006 р. Доктор Скотт А.Шейн, професор економіки і підприємництва, пропонує систематичну оцінку переваг і недоліків франчайзингу та кращі методи створення успішної франчайзингової системи, що одержали підтвердження на практиці. Автор зібрав, синтезував і доступно виклав матеріал наукових статей і книг з найважливіших питань франчайзингу. У даній книзі основна увага приділяється стратегічним питанням і проблемам, з якими стикається франчайзер, розглядаються одинадцять правил успішного франчайзингу. Доктор Шейн пропонує також перевірені стратегії для кожного з аспектів франчайзингу - розробки системи, пошуку і відбору франчайзі, управління їх діяльністю, надання підтримки, визначення політики ціноутворення , розширення системи і багато чого іншого.

У. Чан Кім, Рене Моборн. Стратегія блакитного океану. Книга ілюструє бурхливе зростання і високу прибутковість компаній, які можуть генерувати продуктивні бізнес-ідеї, створюючи не існуючий раніше попит на новому ринку, де практично відсутні конкуренти, замість того, щоб конкурувати з безліччю конкурентів на малоприбуткових ринках. Базуючись на 15-річних дослідженнях, автори книги використовують як приклади 150 успішних стратегій на відрізку в 120 років серед 30 галузей, які втілили стратегію блакитного океану в реальність. Франчайзинг. Теорія і практика. Широко розкриті питання Міжнародного франчайзингу, глосарію на міжнародному ринку франчайзингу та практичного досвіду підприємців в області франчайзингу.

І. В. Кононов. Універсальна модель франчайзингу. Наводиться регламент і оцінка франчайзингу. «Франчайзинг - економіка 21 століття». Інформаційно-ознайомчо -регламентний матеріал для франчайзингу в Україні. «Франчайзинг - сьогодення і майбутнє в Україні ». Комплект документів: статті та звіти по відвідувань ЕКСПО Франчайзингу в США\ NRA Show : 2001\ 2003\ 2004\2005р.р.

А. Цират. Керівництво по складанню та укладення франчайзингових договорів. Книга про франчайзинг від провідного юриста в Україні по темі франчайзингу. У першій книзі повно описаний як сам франчайзинг, так і правові аспекти укладення, виконання та припинення франчайзингових договорів. Повно описується процес підготовки франчайзингового договору . Особливу увагу в книзі приділено об'єктам права інтелектуальної власності , що є складовою франшизи.

Ян Мюррей. Франчайзинг. (How to Choose a Franchise). Видавництво: Пітер. 2004 р. Автор книги, бізнес-журналіст, показує найрізноманітніші аспекти франчайзингу, об'єктивно описуючи, як правильно підбирати франшизу, як скласти бізнес-план, вибудовувати відносини франчайзі з банками, розповідає історії успіху. Стівен Спінеллі-мол., Роберт М. Розенберг, Сью Берлі. Франчайзинг. Шлях до багатства. (Franchising : Pathway to Wealth Creation ). Видавництво: Вільямс.2007 р. Книга цікава різнобічним підходом до франчайзингу . Автори на особистому досвіді розглядають франчайзингові моделі, приводять фінансовий аналіз діяльності франчайзингових підприємств. У книзі багато унікальних прикладів з практики зарубіжного франчайзингу.

Джон Вон Ейкен. Франчайзинг, відповіді експерта на 21 найпопулярніший питання про створення франшизи. (Аудіокнига, час звучання - 1 година 15 хвилин. Джон Вон Ейкен - відомий експерт в області франчайзингу. У своїй книзі він каже, що не буває двох однакових франшиз. Він аналізує ті труднощі, з якими зустрічаються початківці франчайзери, дає рекомендації, як розвивати франшизу, вивчає помилки , які найбільш часто допускають при переході на систему франчайзингу.

Девід Новак. Веди людей за собою. (Taking People with You : The Only Way to Make BIG Things Happen). Цифрова книга. Видавництво: Манн, Іванов і Фербер . 2012. Девід Новак - топ-менеджер компанії Yum! Brands, що володіє трьома найвідомішими у світі ресторанними брендами по франшизі: KFC, Тасо Bell і Pizza Hut. Він розробив лідерську програму для франчайзі і менеджерів «Вести людей за собою», навчив по ній тисячі менеджерів компанії. У книзі він докладно описує цю програму , і показує, як важливо франчайзі залучити співробітників на свій бік і стати для них справжнім лідером - надихаючим, поощряющим і енергійним.

Говард Бехар. Справа не в каві. Корпоративна культура Starbucks. ( It's Not about the Coffee : Leadership Principles from a Life at Starbucks ). Видавництво: Альбіна Паблишер. 2013. Говард Бехер, що є президентом Starbucks International, якого називають «хранителем душі компанії», багато зробив для того, щоб компанія вийшла на міжнародний рівень, брав участь у створенні франчайзингової моделі компанії. Його принцип: «Якщо виростити людей, вони виростять бізнес. У цьому суть, і це - вищий пріоритет». Автор описує ключові принципи, якими повинен керуватися будь-який лідер, у тому числі, керівник франчайзингової компанії. Він рекомендує ставитися до співробітників , як до партнерів, а клієнтів рахувати не джерелом доходу, а людьми, яким важливо надати послугу, і тоді клієнти повертаються в компанію знову.

Джим Коллінз, Мортен Хансен. 1.Від хорошого до великого. Чому одні компанії здійснюють прорив , а інші ні. 2.Як гинуть великі. І чому деякі компанії ніколи не здаються. 3.Великі за власним вибором. Видавництво: Манн, Іванов і Фербер. 2013 р. Дослідницька команда авторів на чолі з Джимом Коллінзом розглядає фактори, які необхідні будь-якій компанії для переходу «від хорошого до великого». Автори, на підставі досліджень 1500 компаній, серед яких були і компанії, що працюють за франчайзинговою моделлю, вибрали 11 компаній, які зробили прорив до видатної компанії. Вивчивши їх досвід, вони виклали 8 основних принципів, які допоможуть практично будь-якої компанії домогтися видатних результатів.

Річард Румельт. Хороша стратегія, погана стратегія. У чому відмінність і чому це важливо. (Richard Rumelt . Good Strategy Bad Strategy: The Difference and Why It Matters). Видавництво: Манн, Іванов і Фербер, 2013. Ця книга була визнана Financial Times однією з кращих в 2011 році і бестселером по рейтингу Amazon. Книга наповнена прикладами і аргументами, вона в повному розумінні є практичною інструкцією для будь-якого керівника, головне, він повинен мислити і діяти стратегічно.